Witam, mam taki symbol Newtona:
\(\displaystyle{ {2n -1 \choose 2}}\)
Niestety, nie wiem, jak to rozwiązać. Teorię znam, jednak nie mam pojęcia, co dalej robić, czy coś powinno mi się zredukować czy też nie. Bardzo proszę o wyjaśnienie...
Symbol newtona - nie wiem jak obliczyć
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Symbol newtona - nie wiem jak obliczyć
\(\displaystyle{ {n\choose k}=\frac{n!}{k!(n-k)!}}\)
i ładnie wychodzi \(\displaystyle{ {2n-1 \choose 2}=2n^2-3n+1}\)
i ładnie wychodzi \(\displaystyle{ {2n-1 \choose 2}=2n^2-3n+1}\)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2013, o 19:14 przez rtuszyns, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 gru 2013, o 17:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 2 razy
Symbol newtona - nie wiem jak obliczyć
W zasadzie, to na samym początku
\(\displaystyle{ {2n -1 \choose 2} = \frac{(2n - 1)!}{2! \cdot (2n - 1 - 2)!} = \frac{(2n -1)!}{2 \cdot (2n -3)!}}\)
I teraz moje kombinowanie: \(\displaystyle{ \frac{(2n-3)! \cdot (2n-2)(2n-1)}{2 \cdot (2n-3)!} = \frac{(2n-2)(2n-1)}{2} = \frac{4n^{2} - 6n +2}{2} = 2n^{2} - 3n + 1}\)?
Dobrze myślę..?
\(\displaystyle{ {2n -1 \choose 2} = \frac{(2n - 1)!}{2! \cdot (2n - 1 - 2)!} = \frac{(2n -1)!}{2 \cdot (2n -3)!}}\)
I teraz moje kombinowanie: \(\displaystyle{ \frac{(2n-3)! \cdot (2n-2)(2n-1)}{2 \cdot (2n-3)!} = \frac{(2n-2)(2n-1)}{2} = \frac{4n^{2} - 6n +2}{2} = 2n^{2} - 3n + 1}\)?
Dobrze myślę..?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 gru 2013, o 17:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 2 razy
Symbol newtona - nie wiem jak obliczyć
Faktycznie. Błąd był w późniejszych rachunkach (liczę prawdopodobieństwo), a nie w tym symbolu Newtona. Jak zwykle błędnie obstawiona przyczyna
Dzięki!
Dzięki!