Tożsamość z dwumianem Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 gru 2013, o 21:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Tożsamość z dwumianem Newtona
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania o treści: wykaż, że dla dowolnych liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) oraz \(\displaystyle{ k}\) takich, że \(\displaystyle{ n > k}\) spełniona jest równość \(\displaystyle{ {n \choose k} = {n \choose n-k}}\).
Proszę też o wyjaśnienie rozwiązania. Z góry dziękuje
Marcelina
Proszę też o wyjaśnienie rozwiązania. Z góry dziękuje
Marcelina
Ostatnio zmieniony 16 gru 2013, o 21:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Złamanie punktu III.5.5 Regulaminu. Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Złamanie punktu III.5.5 Regulaminu. Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
Tożsamość z dwumianem Newtona
Znasz definicję symbolu Newtona? Możesz podać dowód symboliczny.
Zastanów się, co się dzieje z resztą elementów, gdy wybieramy \(\displaystyle{ k}\) elementów z \(\displaystyle{ n}\). Możesz podać dowód kombinatoryczny.
Zastanów się, co się dzieje z resztą elementów, gdy wybieramy \(\displaystyle{ k}\) elementów z \(\displaystyle{ n}\). Możesz podać dowód kombinatoryczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 gru 2013, o 21:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Tożsamość z dwumianem Newtona
Według mnie z definicji wychodzi mi coś takiego :
\(\displaystyle{ {n \choose n-k} = \frac{n!}{\left( n-k\right)!\left( n-n+k\right)!}= \frac{n!}{\left( n-k\right)! \cdot k! }= {n \choose k}}\)
Czy dobrze to rozwiązuje?
\(\displaystyle{ {n \choose n-k} = \frac{n!}{\left( n-k\right)!\left( n-n+k\right)!}= \frac{n!}{\left( n-k\right)! \cdot k! }= {n \choose k}}\)
Czy dobrze to rozwiązuje?
-
- Administrator
- Posty: 34279
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 gru 2013, o 21:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Tożsamość z dwumianem Newtona
Mam jeszcze problem z następnym przykładem. Treść zadania taka sama.
\(\displaystyle{ {n \choose k+1} + {n \choose k} = {n+1 \choose k+1}}\)
\(\displaystyle{ {n \choose k+1} + {n \choose k} = {n+1 \choose k+1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 gru 2013, o 21:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
Tożsamość z dwumianem Newtona
Owszem. Podzbiory \(\displaystyle{ k+1}\)-elementowe zbioru \(\displaystyle{ n+1}\)-elementowego zawierają w sobie:
- podzbiory, w których element \(\displaystyle{ n+1}\) nie występuje — jest ich tyle ile zbiorów \(\displaystyle{ k+1}\)-elementowych złożonych z elementów należących do \(\displaystyle{ \left\{ 1,…,n\right\}}\), a więc \(\displaystyle{ {n \choose k+1}}\) oraz
- podzbiory, w których element \(\displaystyle{ n+1}\) występuje — jeśli z każdego z nich usuniemy element \(\displaystyle{ n+1}\), liczba tych podzbiorów się nie zmieni a łatwo będzie zauważyć, że są to zbiory \(\displaystyle{ k}\)-elementowe (bo odjęliśmy jeden element) złożone z elementów należących do \(\displaystyle{ \left\{ 1,…,n\right\}}\), (wiemy, że \(\displaystyle{ n+1}\) nie występuje w tych zbiorach, gdyż nie może wystąpić dwa razy a został już usunięty) a więc \(\displaystyle{ {n \choose k}}\)