Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
-
Thuddy
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Post
autor: Thuddy »
Witam mam taką postać i nie wiem jak to rozpisać/skrócić. Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!}{n!}}\)
-
cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Post
autor: cosinus90 »
Uzupełnij :
\(\displaystyle{ n! = (n-2)! \cdot ...}\)
-
Thuddy
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Post
autor: Thuddy »
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!}{n!} = \frac{(n-2)!}{(n-2)!(n-1)!n}}\) O coś takiego chodzi?
-
cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Post
autor: cosinus90 »
\(\displaystyle{ (n-1)}\) bez silni w mianowniku i będzie dobrze
-
Thuddy
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Post
autor: Thuddy »
Czyli rozwiązanie to \(\displaystyle{ \frac{1}{(n-1)n}}\) ?
-
Thuddy
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Post
autor: Thuddy »
A w przypadku odwrotnej sytuacji, jak to rozwiązać?
\(\displaystyle{ \frac{(n-3)!}{(n-1)!}}\) Jak to rozpisać?
-
cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Post
autor: cosinus90 »
Rozpisz mianownik analogicznie :
\(\displaystyle{ (n-1)! = (n-3)! \cdot ...}\)