Witam,
na laboratoriach z fizyki, było ćwiczenie dotyczące rozkładu promieniotwórczego, określonego pierwiastka o bardzo długim czasie połowicznego rozpadu. Moim zadaniem na tym laboratorium było wykonać 150 serii pomiarowych, (ilość prób = 500; bramka = 5ms; t = 2s). Każda seria to około 500 prób, jedna próba to czas "rejestracji" równy 5ms, w trakcie "jednej rejestracji" można zaobserwować \(\displaystyle{ n}\) rozpadów. Im dłuższy czas bramki tym więcej rozpadów jest zaobserwowanych.
Mój problem to rozkład poissona.
Średnia wartość zmiennej dyskretnej jest opisana wzorem
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{N} x_{i} \cdot p_{i}}\) czyli "wartość" zmiennej losowej razy prawdopodobieństwo jej wystąpienia. Jednak żeby obliczyć prawdopodobieństwo z rozkładu poissona, potrzebna jest wartość średnia uzależniona od prawdopodobieństwa. I tutaj zaczyna się problem, bo jest to układ równań typu pies goniący swój ogon, by obliczyć pierwsze równanie potrzeba obliczyć drugieg, a do obliczenia drugiego potrzeba obliczyć pierwsze.
Coś wyraźnie musiałem poplątać lub pominąć.
Krytyczne dla mnie jest obliczenie prawdopodobieństwa zajścia \(\displaystyle{ n = 0, 1, 2, 3}\) rozpadów w czasie jednej rejestracji z rozkładu poissona.
-- 15 gru 2013, o 16:55 --
Prawdopodobieństwo że w trakcje jednej rejestracji nie zaobserwujemy żadnego rozpadu wynosi:
\(\displaystyle{ \exp(-m)}\) gdzie m to średnia wartość zmiennej dyskretnej zależna od prawdopodobieństwa.
Prawdopodobieństwo że zaobserwujemy \(\displaystyle{ n > 0}\) rejestracji
\(\displaystyle{ (1 - p_{0})}\)
Rozpad promieniotwóczy, rozkład Poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 24 paź 2012, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 26 razy
Rozpad promieniotwóczy, rozkład Poissona
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, o 16:25 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.