elementy kombinatoryki
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 20 wrz 2013, o 05:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
elementy kombinatoryki
Zadanie 1
drogę od A do B można przebyć na dwa sposoby , od b do c na trzy . Na ile sposobów można przebyć drogę od a do c i z powrotem?
Zadanie 2
W starożytnym Babilonie rachunki oparte były na systemie sześćdziesiętnym. Ile wyników musiał zapamiętać starobabiloński uczeń, ucząc się tabliczki mnożenia od jednego do sześćdziesięciu? Załóż, że uczeń taki zdawał sobie sprawę z przemienności mnożenia.
Zadanie 3
Rodzina składa się z pięciorga dzieci i dwojga rodziców. Załóżmy, że dzieci nie mogą wyjść na spacer ani nie mogą zostać w domu bez opieki któregokolwiek z rodziców. W ilu możliwych kombinacjach dzieci mogą wyjść na spacer? Zauważ, że na ogół nie jest obojętne, czy na spacer idą z mamą lub tatą, czy z obojgiem rodziców
Odpowiedź: 63
Zadanie 4
Na ile sposobów można ułożyć plan lekcji na dany dzień , jeżeli najpierw mają być trzy ustalone przedmioty ścisłe, a następnie cztery humanistyczne
Zadanie 5
W pamięci komputera liczby zapisywane są jako ciągi zero-jedynkowe długości 32. ile jest takich ciągów
Zadanie 6
Tysiąc osób uczestniczących w festiwalu teatralnym odpowiedziało na pytania:
-którą z dziesięciu sztuk uważają za najlepszą , którą stawiają na drugim miejscu, którą na trzecim.
Czy może się zdarzyć , że wszyscy odpowiedzieli różnie?
Zadanie 7
W grupie 30 uczniów :
-19 lubi mat.
-17 lubi geografie
-11 lubi historie
-12 lubi mat. i geografie
-7 lubi mat. i historie
-5 lubi geografię i historię
-2 lubi wszystkie 3 wymienione przedmioty
Ilu uczniów lubi :
A) dokładnie jeden z wymienionych przedmiotów
B) dokładnie dwa z wymienionych przedmiotów
C) nie lubi żadnego z wymienionych przedmiotów ?
Zadanie 8
Na ile sposobów można z talii 52 kart wybrać 12 tak , aby mieć po trzy karty w każdym kolorze
Zadanie 9
Spośród trzech chłopców i pięciu dziewcząt zapraszamy do siebie kilka osób tak , aby na spotkaniu było tyle samo dziewcząt co chłopców. na ile sposobów możesz to zrobić?
Zadanie 10
wyobraźmy sobie język , w którym dopuszczalne są słowa zbudowane według schematu spółgłoska-samogłoska-spółgłoska...załóżmy że w tym języku jest 20 spółgłosek i sześć samogłosek. Ile słów 5-literowych można zbudować w tym języku?
Zadanie 11
Na ile sposobów z grupy złożonej z 4 Czechów , 4 Polaków i 4 Słowaków można wybrać:
a)delegację złożoną z 6 osób , po 2 z każdej narodowości ?
b)delegację złożoną z dwóch osób tej samej narodowości ?
Zadanie 12
Na ile sposobów można podzielić 10 różnych znaczków pomiędzy Adama i Bartka tak, aby Adam dostał przynajmniej 7 , a Bartek 2 znaczki?
Zadanie 13
Na ile sposobów można z talii 52 kart wyciągnąć 13 kart tak, aby były wśród nich :
a)wszystkie asy i króle
b)dokładnie 3 damy
c)dokładnie dwa króle , dwie damy i dwa walety
drogę od A do B można przebyć na dwa sposoby , od b do c na trzy . Na ile sposobów można przebyć drogę od a do c i z powrotem?
Zadanie 2
W starożytnym Babilonie rachunki oparte były na systemie sześćdziesiętnym. Ile wyników musiał zapamiętać starobabiloński uczeń, ucząc się tabliczki mnożenia od jednego do sześćdziesięciu? Załóż, że uczeń taki zdawał sobie sprawę z przemienności mnożenia.
Zadanie 3
Rodzina składa się z pięciorga dzieci i dwojga rodziców. Załóżmy, że dzieci nie mogą wyjść na spacer ani nie mogą zostać w domu bez opieki któregokolwiek z rodziców. W ilu możliwych kombinacjach dzieci mogą wyjść na spacer? Zauważ, że na ogół nie jest obojętne, czy na spacer idą z mamą lub tatą, czy z obojgiem rodziców
Odpowiedź: 63
Zadanie 4
Na ile sposobów można ułożyć plan lekcji na dany dzień , jeżeli najpierw mają być trzy ustalone przedmioty ścisłe, a następnie cztery humanistyczne
Zadanie 5
W pamięci komputera liczby zapisywane są jako ciągi zero-jedynkowe długości 32. ile jest takich ciągów
Zadanie 6
Tysiąc osób uczestniczących w festiwalu teatralnym odpowiedziało na pytania:
-którą z dziesięciu sztuk uważają za najlepszą , którą stawiają na drugim miejscu, którą na trzecim.
Czy może się zdarzyć , że wszyscy odpowiedzieli różnie?
Zadanie 7
W grupie 30 uczniów :
-19 lubi mat.
-17 lubi geografie
-11 lubi historie
-12 lubi mat. i geografie
-7 lubi mat. i historie
-5 lubi geografię i historię
-2 lubi wszystkie 3 wymienione przedmioty
Ilu uczniów lubi :
A) dokładnie jeden z wymienionych przedmiotów
B) dokładnie dwa z wymienionych przedmiotów
C) nie lubi żadnego z wymienionych przedmiotów ?
Zadanie 8
Na ile sposobów można z talii 52 kart wybrać 12 tak , aby mieć po trzy karty w każdym kolorze
Zadanie 9
Spośród trzech chłopców i pięciu dziewcząt zapraszamy do siebie kilka osób tak , aby na spotkaniu było tyle samo dziewcząt co chłopców. na ile sposobów możesz to zrobić?
Zadanie 10
wyobraźmy sobie język , w którym dopuszczalne są słowa zbudowane według schematu spółgłoska-samogłoska-spółgłoska...załóżmy że w tym języku jest 20 spółgłosek i sześć samogłosek. Ile słów 5-literowych można zbudować w tym języku?
Zadanie 11
Na ile sposobów z grupy złożonej z 4 Czechów , 4 Polaków i 4 Słowaków można wybrać:
a)delegację złożoną z 6 osób , po 2 z każdej narodowości ?
b)delegację złożoną z dwóch osób tej samej narodowości ?
Zadanie 12
Na ile sposobów można podzielić 10 różnych znaczków pomiędzy Adama i Bartka tak, aby Adam dostał przynajmniej 7 , a Bartek 2 znaczki?
Zadanie 13
Na ile sposobów można z talii 52 kart wyciągnąć 13 kart tak, aby były wśród nich :
a)wszystkie asy i króle
b)dokładnie 3 damy
c)dokładnie dwa króle , dwie damy i dwa walety
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 20 wrz 2013, o 05:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
elementy kombinatoryki
Zadanie 1
\(\displaystyle{ {5 \choose 2} \cdot {5 \choose 3}}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ 3! \cdot 4!}\)
Zadanie 3
\(\displaystyle{ {10 \choose 1} + {9 \choose 2}+ {8 \choose 3}}\)
nie wiem czy to jest dobrze rozwiązane-- 15 gru 2013, o 00:23 --powinno być :
Zadanie 1
Zadanie 4
Zadanie 6
\(\displaystyle{ {5 \choose 2} \cdot {5 \choose 3}}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ 3! \cdot 4!}\)
Zadanie 3
\(\displaystyle{ {10 \choose 1} + {9 \choose 2}+ {8 \choose 3}}\)
nie wiem czy to jest dobrze rozwiązane-- 15 gru 2013, o 00:23 --powinno być :
Zadanie 1
Zadanie 4
Zadanie 6
Ostatnio zmieniony 14 gru 2013, o 23:05 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
elementy kombinatoryki
Nie wiem, czy rozwiązywałaś to na chybił trafił czy nie, ale twój zapis oznacza: wybieram dwa sposoby z pięciu na przebycie drogi \(\displaystyle{ \overline{AB}}\) i oraz trzy z pięciu na przebycie \(\displaystyle{ \overline{BC}}\). Tylko że to nie ty wybierasz. Te sposoby już są ustalone a przebywając tę drogę możesz co najwyżej wybrać jeden z tych ustalonych sposobów. Czyli wybierając jeden sposób na przebycie każdego z odcinków, na ile sposobów można przebyć trasę: \(\displaystyle{ \overline{AB},\overline{BC},\overline{CB},\overline{BA}}\)?aleXx0909abc pisze:Zadanie 1
drogę od A do B można przebyć na dwa sposoby , od b do c na trzy . Na ile sposobów można przebyć drogę od a do c i z powrotem?
\(\displaystyle{ {5 \choose 2} \cdot {5 \choose 3}}\)
OK, oczywiście zakładając, że w ofercie są tylko trzy przedmioty ścisłe i cztery humanistyczne.aleXx0909abc pisze:Zadanie 4
Na ile sposobów można ułożyć plan lekcji na dany dzień , jeżeli najpierw mają być trzy ustalone przedmioty ścisłe, a następnie cztery humanistyczne
\(\displaystyle{ 3! \cdot 4!}\)
Nie jest to dobrze rozwiązane, bo nie ma odpowiedzi na pytanie. Nikt nie każe ci obliczać na ile sposobów te tysiąc osób może ocenić sztuki (nawiasem mówiąc obliczenia, które napisałaś opisują taką historyjkę: jedna osoba mówi: albo wybieram jedną z dziesięciu albo wybieram dwie z dziewięciu albo wybieram trzy z ośmiu — sama oceń jak to się ma do treści zadania).aleXx0909abc pisze:Zadanie 6
Tysiąc osób uczestniczących w festiwalu teatralnym odpowiedziało na pytania:
-którą z dziesięciu sztuk uważają za najlepszą , którą stawiają na drugim miejscu, którą na trzecim.
Czy może się zdarzyć , że wszyscy odpowiedzieli różnie?
\(\displaystyle{ {10 \choose 1} + {9 \choose 2}+ {8 \choose 3}}\)
nie wiem czy to jest dobrze rozwiązane
Więc „czy może się zdarzyć, że wszyscy odpowiedzieli różnie?”
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 20 wrz 2013, o 05:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
elementy kombinatoryki
Zadanie 1
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 3}\)
Zadanie 8
52 karty : 4 kolory = 13
\(\displaystyle{ (13 \cdot 12 \cdot 11 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11): 12!}\)
Zadanie 9
\(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2}\)
Zadanie 12
Adam - 7 lub 8 znaczków
Bartek- 2 znaczki
\(\displaystyle{ (10 \cdot 9)+(10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 )+(10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3)}\)
czy to jest dobrze rozwiązane?
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 3}\)
Zadanie 8
52 karty : 4 kolory = 13
\(\displaystyle{ (13 \cdot 12 \cdot 11 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11): 12!}\)
Zadanie 9
\(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2}\)
Zadanie 12
Adam - 7 lub 8 znaczków
Bartek- 2 znaczki
\(\displaystyle{ (10 \cdot 9)+(10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 )+(10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3)}\)
czy to jest dobrze rozwiązane?
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
elementy kombinatoryki
Tak.aleXx0909abc pisze:Zadanie 1
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 3}\)
Zauważ, że \(\displaystyle{ 12!=… \cdot 5 \cdot …}\), zaś w liczniku nie ma piątki, czyli twój wynik będzie ułamkiem.aleXx0909abc pisze:Zadanie 8
Na ile sposobów można z talii 52 kart wybrać 12 tak , aby mieć po trzy karty w każdym kolorze
52 karty : 4 kolory = 13
\(\displaystyle{ (13 \cdot 12 \cdot 11 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11): 12!}\)
Nie. Ma być tyle samo ♂ co ♀, czyli ile?aleXx0909abc pisze:Zadanie 9
Spośród trzech chłopców i pięciu dziewcząt zapraszamy do siebie kilka osób tak , aby na spotkaniu było tyle samo dziewcząt co chłopców. na ile sposobów możesz to zrobić?
\(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2}\)
Po pierwsze, jeśli Adam dostanie 7 a Bartek 2, to pozostanie jeden niewydany znaczek.aleXx0909abc pisze:Zadanie 12
Na ile sposobów można podzielić 10 różnych znaczków pomiędzy Adama i Bartka tak, aby Adam dostał przynajmniej 7 , a Bartek 2 znaczki?
Adam - 7 lub 8 znaczków
Bartek- 2 znaczki
\(\displaystyle{ (10 \cdot 9)+(10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 )+(10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3)}\)
czy to jest dobrze rozwiązane?
Po drugie, zauważ że wyrażenia takie jak \(\displaystyle{ 10 \cdot 9}\) zliczają kolejność elementów, w tym przypadku kolejność dawania znaczków, a tego nie ma w poleceniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 20 wrz 2013, o 05:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
elementy kombinatoryki
może być:Zadanie 9
Spośród trzech chłopców i pięciu dziewcząt zapraszamy do siebie kilka osób tak , aby na spotkaniu było tyle samo dziewcząt co chłopców. na ile sposobów możesz to zrobić?
3 chłopców i 3 dziewczyny
2 chłopców i 2 dziewczyny
1 chłopiec i 1 dziewczyna
\(\displaystyle{ {3 \choose 3} \cdot {5 \choose 3}+ {3 \choose 2} \cdot {5 \choose 2}+ {3 \choose 1} \cdot {5 \choose 1}}\)
teraz jest dobrze?
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
elementy kombinatoryki
Tak.aleXx0909abc pisze:może być:Zadanie 9
Spośród trzech chłopców i pięciu dziewcząt zapraszamy do siebie kilka osób tak , aby na spotkaniu było tyle samo dziewcząt co chłopców. na ile sposobów możesz to zrobić?
3 chłopców i 3 dziewczyny
2 chłopców i 2 dziewczyny
1 chłopiec i 1 dziewczyna
\(\displaystyle{ {3 \choose 3} \cdot {5 \choose 3}+ {3 \choose 2} \cdot {5 \choose 2}+ {3 \choose 1} \cdot {5 \choose 1}}\)
teraz jest dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 20 wrz 2013, o 05:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
elementy kombinatoryki
52 karty : 4 kolory = 13Zadanie 8
Na ile sposobów można z talii 52 kart wybrać 12 tak , aby mieć po trzy karty w każdym kolorze
_ _ _ i _ _ _ i _ _ _ i _ _ _
\(\displaystyle{ {13\choose 3} \cdot {13 \choose 3} \cdot {13 \choose3}}\)
???
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
elementy kombinatoryki
Są cztery kolory, czyli \(\displaystyle{ {13 \choose 3}^4}\).aleXx0909abc pisze:52 karty : 4 kolory = 13Zadanie 8
Na ile sposobów można z talii 52 kart wybrać 12 tak , aby mieć po trzy karty w każdym kolorze
_ _ _ i _ _ _ i _ _ _ i _ _ _
\(\displaystyle{ {13\choose 3} \cdot {13 \choose 3} \cdot {13 \choose3}}\)
???
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 20 wrz 2013, o 05:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
elementy kombinatoryki
8 znaczków Adam i 2 znaczki BartekZadanie 12
Na ile sposobów można podzielić 10 różnych znaczków pomiędzy Adama i Bartka tak, aby Adam dostał przynajmniej 7 , a Bartek 2 znaczki?
\(\displaystyle{ \vee}\)
7 znaczków Adam i 3 znaczki Bartek
\(\displaystyle{ {10\choose8} \cdot {10 \choose 2} + {10 \choose 7} \cdot {10 \choose 3}}\)
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
elementy kombinatoryki
Jak dasz \(\displaystyle{ 8}\) znaczków Adamowi, to ile znaczków pozostało ci do rozdania? Raczej nie \(\displaystyle{ 10}\)aleXx0909abc pisze:8 znaczków Adam i 2 znaczki BartekZadanie 12
Na ile sposobów można podzielić 10 różnych znaczków pomiędzy Adama i Bartka tak, aby Adam dostał przynajmniej 7 , a Bartek 2 znaczki?
\(\displaystyle{ \vee}\)
7 znaczków Adam i 3 znaczki Bartek
\(\displaystyle{ {10\choose8} \cdot {10 \choose 2} + {10 \choose 7} \cdot {10 \choose 3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 20 wrz 2013, o 05:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
elementy kombinatoryki
\(\displaystyle{ {60 \choose2}}\)-- 16 gru 2013, o 15:44 --Zadanie 2
W starożytnym Babilonie rachunki oparte były na systemie sześćdziesiętnym. Ile wyników musiał zapamiętać starobabiloński uczeń, ucząc się tabliczki mnożenia od jednego do sześćdziesięciu? Załóż, że uczeń taki zdawał sobie sprawę z przemienności mnożenia.
\(\displaystyle{ {10\choose8} \cdot {2 \choose 2} + {10 \choose 7} \cdot {3 \choose 3}}\)vpprof pisze:Jak dasz \(\displaystyle{ 8}\) znaczków Adamowi, to ile znaczków pozostało ci do rozdania? Raczej nie \(\displaystyle{ 10}\)aleXx0909abc pisze:8 znaczków Adam i 2 znaczki BartekZadanie 12
Na ile sposobów można podzielić 10 różnych znaczków pomiędzy Adama i Bartka tak, aby Adam dostał przynajmniej 7 , a Bartek 2 znaczki?
\(\displaystyle{ \vee}\)
7 znaczków Adam i 3 znaczki Bartek
\(\displaystyle{ {10\choose8} \cdot {10 \choose 2} + {10 \choose 7} \cdot {10 \choose 3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 20 wrz 2013, o 05:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
elementy kombinatoryki
a) \(\displaystyle{ {4 \choose 4} \cdot {4 \choose 4} \cdot {44 \choose 5}}\)Zadanie 13
Na ile sposobów można z talii 52 kart wyciągnąć 13 kart tak, aby były wśród nich :
a)wszystkie asy i króle
b)dokładnie 3 damy
c)dokładnie dwa króle , dwie damy i dwa walety
b) \(\displaystyle{ {4 \choose 3} \cdot {48 \choose 10}}\)
c) \(\displaystyle{ {4\choose 2} \cdot {4 \choose 2} \cdot {4 \choose 2} \cdot {40 \choose 5}}\)
?