funkcja tworząca

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
wamdwbhb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 23 lis 2013, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 27 razy

funkcja tworząca

Post autor: wamdwbhb »

Mam znaleźć ciąg którego funkcją tworzącą jest \(\displaystyle{ \frac{1}{x ^{2} - 4x + 4 }}\)
i mam taki wzór \(\displaystyle{ \frac{1}{(1-t) ^{k} } = \sum_{n=0}^{ \infty } {n + k - 1 \choose n} t ^{n}}\)

stosuję go i dochodze do wzoru na n-ty wyraz ciągu \(\displaystyle{ a _{n} = n + 1}\)

Nie widzę nigdzie błędu w moich obliczeniach, jednak wolfram podaje inny wynik, nie wiem czy robię coś źle czy o co chodzi. Proszę o potwierdzenie mojego rozwiązania lub poprawne rozwiązanie.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

funkcja tworząca

Post autor: Adifek »

\(\displaystyle{ \frac{1}{x ^{2} - 4x + 4 } = \frac{1}{(2-x)^2} = \frac{1}{4} \cdot \frac{1}{\left( 1- \frac{x}{2}\right)^{2} } = \frac{1}{4} \sum_{n=0}^{ \infty } {n + 2 - 1 \choose n} \left( \frac{x}{2}\right) ^{n} = \frac{1}{4} \sum_{n=0}^{ \infty } {n + 1 \choose n} \left( \frac{x}{2}\right) ^{n}= \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{n+1}{2^{n+2}}x^n}\)
ODPOWIEDZ