Wzór opisujący n-ty wyraz trójmianu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
marcel112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 23 paź 2013, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 18 razy

Wzór opisujący n-ty wyraz trójmianu

Post autor: marcel112 »

Witam chciałbym się dowiedzieć czy istnieje wzór opisujący \(\displaystyle{ n}\)-ty wyraz trójmianu \(\displaystyle{ (a+b+c)^n}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wzór opisujący n-ty wyraz trójmianu

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ (a+b+c)^n=\sum\limits_{i+j+k=n} {n\choose i,j,k}a^i b^j c^k}\), gdzie

\(\displaystyle{ {n\choose i,j,k}={n\choose i}{n-i\choose j}{n-i-j\choose k}={n\choose i}{n-i\choose j}}\)
ODPOWIEDZ