Informatyk losuje dyskietki - zgadywanka?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Anxious
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Informatyk losuje dyskietki - zgadywanka?

Post autor: Anxious »

Pewien informatyk przyjechał do hurtowni , gdzie dyskietki, które chciał kupić znajdowały się na
dwóch regałach : na jednym 10 paczek z etykietką zieloną, a na drugim 10 paczek z etykietą
żółtą. Informatyk wybrał losowo regał, a następnie wziął z niego pewna liczbę paczek, które
zakupił. Szybko obliczył, że możliwość wyboru w ten sposób tylu paczek ile zakupił, było 504.
Ile paczek zakupił?

Układam sobie do tego takie równanie:
\(\displaystyle{ 2 \cdot C^{k}_{10}= 2 \cdot \frac{10!}{k!(10-k)!} = 504}\)

No i mogę to zrobić sobie przez podstawianie kolejnych cyfr z przedziału 1-10, ale wydaje się być to metoda na siłę, która mogła by się nie sprawdzić przy bardziej skomplikowanym zadaniu tego typu. Nie da się zrobić tego jakoś przekształcając równanie?

Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
vpprof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 64 razy

Informatyk losuje dyskietki - zgadywanka?

Post autor: vpprof »

Pytasz o funkcję odwrotną do silni albo do funkcji gamma Eulera. Nie słyszałem o istnieniu takowej, ale może ktoś bardziej kompetentny się wypowie.
ODPOWIEDZ