Ciąg, Matematyka Dyskretna

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Trunky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lis 2007, o 11:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z neta
Podziękował: 1 raz

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: Trunky »

\(\displaystyle{ {n\choose 0} \cdot F_{0} + {n\choose 1} \cdot F_{1} + ... + {n\choose n} \cdot F_{n} = F_{2n}}\)
Bardzo prosze o opisanie dlaczego tak jak nie inaczej. Pewien dr mnie zje jak nie zrobie
Ostatnio zmieniony 1 gru 2013, o 22:39 przez Trunky, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: yorgin »

Skorzystaj z indukcji matematycznej oraz zależności na dwumian Newtona z trójkąta Pascala.
Trunky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lis 2007, o 11:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z neta
Podziękował: 1 raz

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: Trunky »

a opis jak to rozpisac mozna prosic? baaardzo prosze
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: yorgin »

Krok pierwszy indukcji. Sprawdzamy dla \(\displaystyle{ n=1}\).

Krok drugi indukcji. Zakładamy, że wzór zachodzi dla \(\displaystyle{ k}\). Sprawdzamy, czy zachodzi dla \(\displaystyle{ k+1}\). Zapisujemy lewą stronę tak, jak gdyby było \(\displaystyle{ n=k+1}\) i korzystamy ze wzoru, o którym wspomniałem. Grupujemy wyrazy i korzystamy z założenia indukcyjnego.
Trunky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lis 2007, o 11:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z neta
Podziękował: 1 raz

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: Trunky »

a mialbys czas rozpisac to na kartce i skan ew zdjecie wrzucic?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: yorgin »

Ani skanu ani zdjęcia nie wrzucę. Nie dlatego, że nie chcę, lecz że wtedy złamałbym zasady, których mam przestrzegać oraz pilnować. Ponadto ja nie daję gotowych rozwiązań.

Spróbuj coś rozpisać. Wskazówki jakieś masz, teraz tylko je wykorzystaj.
Trunky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lis 2007, o 11:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z neta
Podziękował: 1 raz

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: Trunky »

to moze ktos inny bylby tak dobry i wrzuci to:)
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 898
Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 40 razy

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: VillagerMTV »

Z gotowca i tak się nie nauczysz tego rozwiązywać.
Trunky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lis 2007, o 11:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z neta
Podziękował: 1 raz

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: Trunky »

moge miec kartke do rozwiazania, prosze pomocy
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: bartek118 »

Ale jaki masz problem w rozpisaniu kroku indukcyjnego?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: »

Moim zdaniem robienie tego indukcyjnie to samobójstwo - nawet jeśli jest to wykonalne, to na pewno nie w prosty sposób.

Ja bym proponował użycie wzoru Bineta, dzięki któremu wychodzi w jednej linijce.

Uprzedzając pytanie leniwego autora wątku - nie, nie mógłbym zapisać pełnego rozwiązania. Wykaż się najpierw jakąś własną inicjatywą i samodzielnymi próbami.

Q.
Trunky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lis 2007, o 11:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z neta
Podziękował: 1 raz

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: Trunky »

fajnie, ze nikt nie chce pomoc .. mi to nie wychodzi po prostu dlatego prosilem o rozwiazanie, moglby ktos pomoc?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Ciąg, Matematyka Dyskretna

Post autor: Vardamir »

Trunky pisze:fajnie, ze nikt nie chce pomoc .. mi to nie wychodzi po prostu dlatego prosilem o rozwiazanie, moglby ktos pomoc?
Koledzy powyżej chcieli pomóc, ale jak mają to zrobić skoro nie mówisz w czym dokładnie masz problem. Dostałeś wskazówki i podpowiedzi. Jednak Ty chcesz, żeby ktoś to zadanie rozwiązał za Ciebie.
ODPOWIEDZ