Zadania z grafów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Student_matmy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 20 paź 2013, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Zadania z grafów

Post autor: Student_matmy »

Witam

Prosiłbym o pomoc z dwoma zadaniami z grafów.

Zadanie 1. Niech G będzie spójnym grafem o n wierzchołkach. Pokazać, że dla dowolnego \(\displaystyle{ k \in \left\{ 1,2,...,n\right\}}\) G zawiera spójny podgraf o k wierzchołkach.

Zadanie 2. Niech G=(V,E) będzie grafem i niech \(\displaystyle{ Aut\left( G\right):=\left\{ f:V \rightarrow V | f}\) jest izomorfizmem\(\displaystyle{ \right\}}\). Pokazać, że
a) Aut(G) wraz ze składaniem odwzorowań jest grupą
b) Jeśli \(\displaystyle{ G_{1}}\) jest izomorficzny z \(\displaystyle{ G_{2}}\), to grupa \(\displaystyle{ Aut\left( G_{1} \right)}\) jest izomorficzna z grupą \(\displaystyle{ Aut\left( G_{2} \right)}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zadania z grafów

Post autor: Kartezjusz »

ZAD1
Graf jest spójny czyli można ponumerować tak wierzchołki liczbami od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ n}\), że z wiechołka \(\displaystyle{ 1}\) do wierzchołka \(\displaystyle{ n}\) dojdziemy po krawędziach grafu "zaliczając" po kolei numerki. Jak naszą "podróż" zakończymy na \(\displaystyle{ k}\)-tym wierzchołku to dostaniemy podgraf spójny,

ZAD2
a) wszystko z definicji izomorfizmu grafów. Zapisz sobie

b) Niech \(\displaystyle{ g}\) będzie izomorfizmem grafów. \(\displaystyle{ F(f_{1}) = : g \circ f_{1}}\) określa izormorfizm jednej grupy automorfizmów w grugą.
Student_matmy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 20 paź 2013, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Zadania z grafów

Post autor: Student_matmy »

Dzięki za pomoc
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Zadania z grafów

Post autor: norwimaj »

Kartezjusz pisze:ZAD1
Graf jest spójny czyli można ponumerować tak wierzchołki liczbami od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ n}\), że z wiechołka \(\displaystyle{ 1}\) do wierzchołka \(\displaystyle{ n}\) dojdziemy po krawędziach grafu "zaliczając" po kolei numerki.
Chcesz powiedzieć, że w każdym grafie spójnym istnieje ścieżka Hamiltona? Obawiam się, że to zbyt mocne twierdzenie, żebyśmy mogli je tu użyć, chyba że podasz dowód.
Ukryta treść:    
Proponuję rozwiązywać zadanie 1. elementarnie, indukcją względem \(\displaystyle{ k}\).

Dla \(\displaystyle{ k=0}\) teza jest oczywista. Dla \(\displaystyle{ k=1}\) też.

Załóżmy, że teza zachodzi dla pewnego \(\displaystyle{ k}\), takiego że \(\displaystyle{ 1\le k <n}\). Z założenia wiemy, że istnieje \(\displaystyle{ k}\)-wierzchołkowy podgraf spójny \(\displaystyle{ S}\) grafu \(\displaystyle{ G}\). Z nierówności \(\displaystyle{ 1\le k <n}\) wynika, że istnieje wierzchołek \(\displaystyle{ w_i\in V(S)}\) oraz \(\displaystyle{ w_f\in V(G)\setminus V(S)}\). Ze spójności \(\displaystyle{ G}\) wiemy, że istnieje ciąg \(\displaystyle{ (v_1,v_2,\ldots,v_l)}\) wierzchołków \(\displaystyle{ G}\) taki, że \(\displaystyle{ v_1=w_i}\), \(\displaystyle{ v_l=w_f}\) i każde dwa kolejne są połączone krawędzią w \(\displaystyle{ G}\). Niech \(\displaystyle{ m=\min\{i\in\{1,\ldots,l\}: v_i\not\in V(S)\}}\). Napisany zbiór jest skończony i niepusty (bo \(\displaystyle{ l}\) doń należy), zatem branie minimum tego zbioru jest dobrze określone. Podgraf grafu \(\displaystyle{ G}\) o zbiorze wierzchołków \(\displaystyle{ V(S)\cup\{v_m\}}\) jest spójny i ma \(\displaystyle{ k+1}\) wierzchołków, co można łatwo sprawdzić.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zadania z grafów

Post autor: Kartezjusz »

norwimaj pisze:
Kartezjusz pisze:ZAD1
Graf jest spójny czyli można ponumerować tak wierzchołki liczbami od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ n}\), że z wiechołka \(\displaystyle{ 1}\) do wierzchołka \(\displaystyle{ n}\) dojdziemy po krawędziach grafu "zaliczając" po kolei numerki.
Chcesz powiedzieć, że w każdym grafie spójnym istnieje ścieżka Hamiltona? Obawiam się, że to zbyt mocne twierdzenie, żebyśmy mogli je tu użyć, chyba że podasz dowód.
Ukryta treść:    

Nie jest powiedziane,że nie bedzie trzeba zawracać i powtarzac punktow kontrolnych ale ze spójności wiemy,że kazdy z nich musimy " zaliczyć" conajmniej raz. Ponumerujmy wierzchołki, kiedy odwiedzamy je po raz pierwszy. Kiedy użyjemy liczby \(\displaystyle{ k}\), to mamy koniec.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Zadania z grafów

Post autor: norwimaj »

Aha, to w porządku, chociaż to bardzo pobieżny szkic dowodu.
ODPOWIEDZ