turniej szachowy
turniej szachowy
w turnieju szchowym kazdy uczestnik rozegrał z każdym z pozostałych zawodników jedną partię. W całym turnieju rozegrano 66 partii. Ilu zawodników brało udział w tym turnieju?
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
turniej szachowy
\(\displaystyle{ {n\choose2}=66}\)
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2}=66}\)
\(\displaystyle{ n^{2}-n-132=0}\)
\(\displaystyle{ n=12}\), bo n musi być dodatnie
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2}=66}\)
\(\displaystyle{ n^{2}-n-132=0}\)
\(\displaystyle{ n=12}\), bo n musi być dodatnie