ciekawa bajka jako rozwiązanie?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ememensa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

ciekawa bajka jako rozwiązanie?

Post autor: ememensa »

Cześć! Muszę udowodnić pewną tożsamość i wydaje mi się, że najlepszym sposobem będzie opowiedzenie jakiejś historii, która, by dowiodła owej równości. Czy podejmie się tego ktoś? ;>

tożsamość do udowodnienia:

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{m} {m \choose k} {n+k \choose m} = \sum_{k=0}^{m} {m \choose k} {n \choose k} 2^k}\)

potrafię skonstruować jakąś treść dla jednej strony, ale gorzej z drugą. żeby pasowałp.. ;f jakieś wskazóki? Bardzo proszę o pomoc!-- 18 lis 2013, o 18:45 --albo może jakoś inaczej ktoś potrafi to udowodnić?? ;>
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

ciekawa bajka jako rozwiązanie?

Post autor: Kartezjusz »

Zapisz tę historyjkę, bo mi też brakuje jednej strony, tylko czy tej samej:)
Snayk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 422
Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroc
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 64 razy

ciekawa bajka jako rozwiązanie?

Post autor: Snayk »

\(\displaystyle{ n}\) to ustalona liczba ?
ememensa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

ciekawa bajka jako rozwiązanie?

Post autor: ememensa »

taak, n jest ustalone!
ODPOWIEDZ