Osoby o tych samych inicjałach

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ayoko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 lis 2013, o 19:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Osoby o tych samych inicjałach

Post autor: ayoko »

Proszę o podpowiedź: Osiedle zamieszkuje 2000 osób. Wykaż, że co najmniej 2 z nich mogą mieć te same inicjały. Zakładamy, że inicjały możemy budować spośród liter alfabetu łacińskiego, który wyróżnia 26 liter.

Nie mam pojęcia, od której strony to zadanie ugryźć, bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2013, o 20:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat powinien byc krótszy.
szw1710

Osoby o tych samych inicjałach

Post autor: szw1710 »

Jeśli inicjały zawierają dwa znaki, to \(\displaystyle{ 2000}\) to dużo za dużo na otrzymanie naszej tezy. Ile jest wszystkich możliwych inicjałów? I jaka jest minimalna liczba osób gwarantująca otrzymanie naszej tezy?
ayoko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 lis 2013, o 19:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Osoby o tych samych inicjałach

Post autor: ayoko »

Ilość możliwych inicjałów to iloczyn 26 i 26? Co do dalszej części, nie do końca rozumiem.
huteusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 5 lis 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków Śródmieście
Podziękował: 8 razy

Osoby o tych samych inicjałach

Post autor: huteusz »

Tak, \(\displaystyle{ 26 \cdot 26=676}\)
Wiesz co to zasada szufladkowa Dirichleta?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2013, o 20:53 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ayoko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 lis 2013, o 19:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Osoby o tych samych inicjałach

Post autor: ayoko »

Niestety, pytam z poziomu podstawowego liceum.
szw1710

Osoby o tych samych inicjałach

Post autor: szw1710 »

Ale to można ogarnąć bez tej strasznej nazwy Zauważ, że jeśli masz \(\displaystyle{ 367}\) osób, przynajmniej dwie muszą urodzić się w tym samym dniu roku. Czyli ta sama data dzień/miesiąc.
Awatar użytkownika
vpprof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 64 razy

Osoby o tych samych inicjałach

Post autor: vpprof »

ayoko pisze:Ilość możliwych inicjałów to iloczyn 26 i 26? Co do dalszej części, nie do końca rozumiem.
Tak, chodzi o to, że jeśli mamy choćby o jeden większą liczbę osób od tego \(\displaystyle{ 26^2=676}\) to przynajmniej dwie osoby muszą mieć te same inicjały, bo \(\displaystyle{ 676}\) osób wyczerpuje wszystkie możliwości, więc z konieczności nowe osoby muszą mieć inicjały, które już wystąpiły.

I w zadaniu nie powinno być „mogą mieć te same inicjały” tylko „mają te same inicjały”, bo to pewne jak dwa i dwa jest cztery. Choć podejrzewam, że za tym tajemniczym „mogą” kryje się jeszcze ten fakt, że może zaistnieć sytuacja, w której każda osoba ma przynajmniej jednego „imiennika” (no, „inicjałownika”), co w przypadku, gdyby populacja była mniejsza od \(\displaystyle{ 676 \cdot 2=1352}\), nie mogłoby mieć miejsca.
ayoko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 lis 2013, o 19:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Osoby o tych samych inicjałach

Post autor: ayoko »

Aha, dziękuję.
ODPOWIEDZ