1)Rozwiąż równianie różnicowe
\(\displaystyle{ a _{k+2}-6a _{k+1}+9a _{k}=0}\)
\(\displaystyle{ a _{0}=1}\)
\(\displaystyle{ a _{1}=0}\)
równanie charak:
\(\displaystyle{ \lambda ^{2}-6\lambda+9=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36-36=0}\)
\(\displaystyle{ \lambda _{1,2}=3}\)
\(\displaystyle{ a _{k}=(A+Bk)3 ^{k}}\) rozwiązanie ogólne
uwzględniając:
\(\displaystyle{ a _{0}=1}\)
\(\displaystyle{ a _{1}=0}\)
\(\displaystyle{ (A+B0)3 ^{0}=1}\)
\(\displaystyle{ (A+B)3=0}\)
\(\displaystyle{ A=1}\)
\(\displaystyle{ B=- \frac{1}{3}}\)
czyli
\(\displaystyle{ a _{k}=(1- \frac{1}{3}k)3 ^{k}}\) rozwiązanie szczególne
?czy to jest poprawnie?
2)Rozwiąż równianie różnicowe
\(\displaystyle{ a _{k+2}-4a _{k+1}+4a _{k}=2 ^{k}}\)
najpierw rozwiązujemy:
\(\displaystyle{ a _{k+2}-4a _{k+1}+4a _{k}=0}\)
\(\displaystyle{ \lambda ^{2}-4\lambda+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=16-16=0}\)
\(\displaystyle{ \lambda _{1,2}=2}\)
\(\displaystyle{ a_{k}=(A+Bk)2 ^{k}}\)
i teraz nie wiem czy dobrze robię:
podstawiam wyliczone \(\displaystyle{ a _{k}}\) do \(\displaystyle{ a _{k+2}-4a _{k+1}+4a _{k}=2 ^{k}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ (A+B(k+2))2 ^{k+2}-4(A+B(k+1))2 ^{k+1}+4(A+Bk)2 ^{k}=2 ^{k}}\)
??
równania różnicowe
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 24 mar 2013, o 22:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
równania różnicowe
Ostatnio zmieniony 8 lis 2013, o 08:13 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 24 mar 2013, o 22:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
równania różnicowe
\(\displaystyle{ A}\) jest OK, ale teraz podstawiając do drugiego mamy \(\displaystyle{ \left( 1+B\right) \cdot 3=0 \Longrightarrow B+1=0 \Longrightarrow B=-1}\) nieprawdaż?Cosinusoida89sonia pisze:1)Rozwiąż równianie różnicowe
\(\displaystyle{ (A+B0)3 ^{0}=1}\)
\(\displaystyle{ (A+B)3=0}\)
\(\displaystyle{ A=1}\)
\(\displaystyle{ B=- \frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 24 mar 2013, o 22:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
równania różnicowe
faktycznie dzięki
ale bardziej chodzi mi czy metodyka jest ok. czy oprócz tego małego błędu wszytsko jest ok
ale bardziej chodzi mi czy metodyka jest ok. czy oprócz tego małego błędu wszytsko jest ok
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
równania różnicowe
Nie znam się na tych metodach niestety, mogę ci tylko zaproponować rozwiązanie przy użyciu funkcji tworzących, jakieś tam pewnie analogie między tymi dwoma podejściami muszą być. A jak nie, to chociaż będziesz miała poprawne rozwiązanie.
Będzie łatwiej, jeśli przepiszemy twoją rekurencję tak: \(\displaystyle{ a_k=4a_{k-1}-4a_{k-2}+2^{k-2}}\). Wtedy funkcją tworzącą definiowanego przez nią ciągu będzie:
\(\displaystyle{ A(x)=a_0+a_1x+ \sum_{k \ge 2}\left( 4a_{k-1}-4a_{k-2}+2^{k-2}\right) x^k
= a_0+a_1x+ 4x\left( \sum_{k \ge 0} a_kx^k-a_0\right) -4x^2\left( \sum_{k \ge 0} a_kx^k\right) +x^2 \sum_{k \ge 0} 2^kx^k
=a_0+a_1x+4xA(x)-4xa_0-4x^2A(x)+\frac{x^2}{1-2x}}\)
\(\displaystyle{ A(x)\left( 1-4x+4x^2\right) = a_0+\left( a_1-4a_0\right) x +\frac{x^2}{1-2x}}\)
Po rozkładzie na ułamki proste mamy:
\(\displaystyle{ A(x)= \sum_{k \ge 0} \left( \frac{ \frac{1}{4} }{\left( 1-2x\right)^3 } + \frac{- \frac{1}{2}-a_0+ \frac{a_1}{2} }{\left( 1-2x\right)^2 } + \frac{ \frac{1}{4}+2a_0- \frac{a_1}{2} }{1-2x} \right) x^k}\)
Stąd postać jawna to:
\(\displaystyle{ a_k = \frac{1}{4} \cdot 2^k \cdot \frac{\left( k+1\right) \left( k+2\right) }{2} +
\left( - \frac{1}{2}-a_0+ \frac{a_1}{2} \right) 2^k \left( k+1\right) +
\left( \frac{1}{4}+2a_0- \frac{a_1}{2} \right) 2^k = \\
= \text{tu nie chce mi się przepisywać kilku linijek bazgrołów} = \\
= 2^{k-3}\left( 8a_0\left( 1-k\right) +4a_1k+k^2-k\right)}\)
Będzie łatwiej, jeśli przepiszemy twoją rekurencję tak: \(\displaystyle{ a_k=4a_{k-1}-4a_{k-2}+2^{k-2}}\). Wtedy funkcją tworzącą definiowanego przez nią ciągu będzie:
\(\displaystyle{ A(x)=a_0+a_1x+ \sum_{k \ge 2}\left( 4a_{k-1}-4a_{k-2}+2^{k-2}\right) x^k
= a_0+a_1x+ 4x\left( \sum_{k \ge 0} a_kx^k-a_0\right) -4x^2\left( \sum_{k \ge 0} a_kx^k\right) +x^2 \sum_{k \ge 0} 2^kx^k
=a_0+a_1x+4xA(x)-4xa_0-4x^2A(x)+\frac{x^2}{1-2x}}\)
\(\displaystyle{ A(x)\left( 1-4x+4x^2\right) = a_0+\left( a_1-4a_0\right) x +\frac{x^2}{1-2x}}\)
Po rozkładzie na ułamki proste mamy:
\(\displaystyle{ A(x)= \sum_{k \ge 0} \left( \frac{ \frac{1}{4} }{\left( 1-2x\right)^3 } + \frac{- \frac{1}{2}-a_0+ \frac{a_1}{2} }{\left( 1-2x\right)^2 } + \frac{ \frac{1}{4}+2a_0- \frac{a_1}{2} }{1-2x} \right) x^k}\)
Stąd postać jawna to:
\(\displaystyle{ a_k = \frac{1}{4} \cdot 2^k \cdot \frac{\left( k+1\right) \left( k+2\right) }{2} +
\left( - \frac{1}{2}-a_0+ \frac{a_1}{2} \right) 2^k \left( k+1\right) +
\left( \frac{1}{4}+2a_0- \frac{a_1}{2} \right) 2^k = \\
= \text{tu nie chce mi się przepisywać kilku linijek bazgrołów} = \\
= 2^{k-3}\left( 8a_0\left( 1-k\right) +4a_1k+k^2-k\right)}\)