Dowód, ciąg Fibonacciego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Magda0601
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy

Dowód, ciąg Fibonacciego

Post autor: Magda0601 »

Mam do zrobienia dowód:

udowodnić, że w ciągu Fibonacciego dla każdego \(\displaystyle{ n \ge 3, NWD\left( f _{n},f_{n+2} \right)=1}\) oraz sprawdzić \(\displaystyle{ NWD\left( f_{n},f_{n-3}\right)}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Dowód, ciąg Fibonacciego

Post autor: »

A znasz dowód tego, że \(\displaystyle{ NWD(f_{n+1},f_n) =1}\)?

Q.
Magda0601
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy

Dowód, ciąg Fibonacciego

Post autor: Magda0601 »

Niestety nie, proszę o pomoc.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Dowód, ciąg Fibonacciego

Post autor: »

A chociaż algorytm Euklidesa i indukcję matematyczną znasz?

Q.
ODPOWIEDZ