mnożenie binarne przez 1010

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
panczo12d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 paź 2013, o 23:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 3 razy

mnożenie binarne przez 1010

Post autor: panczo12d »

Podaj szybką regułę mnożenia liczby binarnej przez \(\displaystyle{ 10_{(10)}}\).
Awatar użytkownika
vpprof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 64 razy

mnożenie binarne przez 1010

Post autor: vpprof »

Wszystko w systemie binarnym: \(\displaystyle{ x \cdot 1010 = x \cdot \left( 1000+10\right) =1000x+10x}\) czyli zrobić dwie kopie danej liczby, do pierwszej dopisać \(\displaystyle{ 3}\) zera, do drugiej \(\displaystyle{ 1}\) zero i dodać obie liczby. Nic prostszego nie da się chyba wymyślić.
panczo12d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 paź 2013, o 23:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 3 razy

mnożenie binarne przez 1010

Post autor: panczo12d »

już myślałem, że nikt mi nie odpisze :>
Dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ