Ile jest naturalnych liczb sześciocyfrowych

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Ile jest naturalnych liczb sześciocyfrowych

Post autor: Peter Zof »

Ile jest liczb sześciocyfrowych, które mają cztery cyfry parzyste i dwie nieparzyste.

Moim zdaniem rozpatrzeć trzeba dwa przypadki:

1) Pierwsza liczba jest parzysta (0 nie może stać na początku):

\(\displaystyle{ 4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5}\)

2) Pierwsza liczba jest nieparzysta:

\(\displaystyle{ 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5}\)

Jednak mój wynik okazuje się błędny, nie rozumiem czemu.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Ile jest naturalnych liczb sześciocyfrowych

Post autor: »

Musisz jeszcze rozstrzygnąć na których miejscach stoją liczby parzyste, a na których nieparzyste.

Bo póki co gdy wybierasz jedną z pięciu liczb na przykład na drugie miejsce, to jeszcze nie wiesz z jakich pięciu liczb.

Q.
ODPOWIEDZ