Współczynnik dwumianowy a k większe od zera

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
apex39
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 17 wrz 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Współczynnik dwumianowy a k większe od zera

Post autor: apex39 »

\(\displaystyle{ 0 < k \le n: {n \choose k} = \frac{n ^{\underline{k}}}{k!} = \frac{n!}{k!(n-k)!}}\)
Czy w tym przypadku 'k' faktycznie nie może być równe zero?
Snayk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 422
Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroc
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 64 razy

Współczynnik dwumianowy a k większe od zera

Post autor: Snayk »

W kombinatoryce trochę bez sensu jest rozważać kombinacje zera elementów.
apex39
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 17 wrz 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Współczynnik dwumianowy a k większe od zera

Post autor: apex39 »

Racja, dzieki za odpowiedź.
ODPOWIEDZ