Oblicz-zadania z silnią

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
adamekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 27 lut 2007, o 23:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork

Oblicz-zadania z silnią

Post autor: adamekk »

Witam!Jutro mam poprawke z mamtmy i jak rozwąże te zadanka i sie troche naucze to zdam.PROSZE o pomoc.Bde wdzieczny do konca życia pzdr.Oto zadanka:
\(\displaystyle{ \frac{5!}{2!\cdot{4!}}}\)

(4!)
____=
2!3!

100!
___=
90!10!

sorry,ale niewiem jak się robi dobrze kreske ułamkową i jak napisacliczbe w potędze bo w drugim zadanku powinno byc 4 do potęgi 2,pomóżcie .dzięki pzdr.[/scroll]

Temat i fragment zapisu poprawiłam.
Popraw tak resztę.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2007, o 20:11 przez adamekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Oblicz-zadania z silnią

Post autor: ariadna »

Latex!!!!
\(\displaystyle{ \frac{5!}{2!\cdot{4!}}=\frac{5\cdot{4!}}{2\cdot{4!}}=\frac{5}{2}}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Oblicz-zadania z silnią

Post autor: Lady Tilly »

2)
\(\displaystyle{ \frac{4!}{2!3!}=\frac{3!{\cdot}4}{2{\cdot}3!}=2}\)
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Oblicz-zadania z silnią

Post autor: kolanko »

\(\displaystyle{ \frac{100!}{90! 10!} = \frac{90! 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100}{90! 10!} =13 23 31 47 79 2 97 98 11=}\)

bez sensu ...
ODPOWIEDZ