Kombinacje bez powtórzeń z kilku zbiorów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
juri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 cze 2011, o 13:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdzieś
Podziękował: 1 raz

Kombinacje bez powtórzeń z kilku zbiorów

Post autor: juri »

Mam daną ilość zbiorów oraz liczbę elementów w każdym z nich(każdy zbiór może mieć inną liczbę elementów oraz żadne elementy się nie powtarzają). Zadanie polega na obliczeniu ile jest 3 elementowych kombinacji, takich że z danego zbioru wybieramy co najwyżej jeden element. Przykład:
\(\displaystyle{ \{1\}\\
\{2\}\\
\{3, 4\}\\
\{5, 6\}}\)

Kombinacje:
\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3\right\} ; \left\{ 1,3,5\right\} ; \left\{ 1,3,6\right\} ; \left\{ 2,4,5\right\}}\) itd.

Chciałbym to zapisać za pomocą wzoru, tylko nie wiem jak.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2013, o 10:30 przez Vardamir, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Kombinacje bez powtórzeń z kilku zbiorów

Post autor: robertm19 »

Ja rozważałbym przypadki, nie kojarzę żadnego wzoru. W tym przykładzie masz tylko 4 przypadki, więc da się policzyć na kartce.
ODPOWIEDZ