Tożsamość 'dwumianowa' - przekształcenia

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Magdalena160
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 31 sty 2011, o 16:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Tożsamość 'dwumianowa' - przekształcenia

Post autor: Magdalena160 »

Jak przekształcić wzór:

\(\displaystyle{ {n \choose x} \left( x-np \right) p^{x} \cdot (1- p)^{n-x}}\)

aby dojść do postaci:

\(\displaystyle{ 2 \cdot {n-1 \choose x-1} p^{x} \cdot (1-p)^{n-x+1}}\) ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Tożsamość 'dwumianowa' - przekształcenia

Post autor: »

Magdalena160 pisze:Jak przekształcić wzór:
\(\displaystyle{ {n \choose x} \left( x-np \right) p^{x} \cdot (1- p)^{n-x}}\)
aby dojść do postaci:
\(\displaystyle{ 2 \cdot {n-1 \choose x-1} p^{x} \cdot (1-p)^{n-x+1}}\) ?
Te dwa wzory nie są równoważne. Jesteś pewna, że dobrze przepisałaś i że podałaś wszystkie dodatkowe założenia?

Q.
ODPOWIEDZ