Wartość wyrażenia

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
alfa123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 5 mar 2011, o 11:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Wartość wyrażenia

Post autor: alfa123 »

Jaka jest wartość wyrażenia: \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{d}b^{k}\left[\begin{array}{c}
d\\
k
\end{array}\right]\prod_{i=0}^{k-1}\left(c-b^{i}\right)}\)
dla \(\displaystyle{ k=0}\)?
W szczególności, jaka jest wtedy wartość: \(\displaystyle{ \prod_{i=0}^{-1}\left(c-b^{i}\right)}\)?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: Kartezjusz »

Zazwyczaj w kombinatoryce jak masz puste dodawanie( mnożenie) przyjmuje się 0(1) chyba, że zaznaczono wyraźnie inaczej
ODPOWIEDZ