Liczby czterocyfrowe podzielne przez 44 i 242

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Lirdoner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 30 paź 2009, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Liczby czterocyfrowe podzielne przez 44 i 242

Post autor: Lirdoner »

Witam, muszę policzyć ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 44 i 242.
Obliczyłem, że liczb podzielnych przez 44 jest 205, a liczb podzielnych przez 242 jest 37.
Problem jest w tym jak teraz wyznaczyć ile jest liczb powtarzających się abym mógł odjąć od sumy 205+37
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Liczby czterocyfrowe podzielne przez 44 i 242

Post autor: Ponewor »

No to ile jest liczb które się dzielą przez obie te liczby - są ich wspólnymi wielokrotnościami?
Lirdoner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 30 paź 2009, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Liczby czterocyfrowe podzielne przez 44 i 242

Post autor: Lirdoner »

Nie mam pojęcia jak mam wyliczyć te wielokrotności które będzie większe lub równe 1000 i mniejsze od 10000 ;/
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

Liczby czterocyfrowe podzielne przez 44 i 242

Post autor: Gouranga »

te wielokrotności to liczby podzielne przez \(\displaystyle{ 44 \cdot 242}\)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Liczby czterocyfrowe podzielne przez 44 i 242

Post autor: bakala12 »

te wielokrotności to liczby podzielne przez \(\displaystyle{ 44 \cdot 242}\)
To nieprawda!
Mają być podzielne przez \(\displaystyle{ NWW\left( 44,242\right)}\).
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Liczby czterocyfrowe podzielne przez 44 i 242

Post autor: Kartezjusz »

Lirdoner pisze:Nie mam pojęcia jak mam wyliczyć te wielokrotności które będzie większe lub równe 1000 i mniejsze od 10000 ;/
Będą to wielokrotności mniejsze od \(\displaystyle{ 10000}\)(wypisujesz) bez mniejszych od \(\displaystyle{ 1000}\)(usuwasz)
ODPOWIEDZ