Zasada włacz - wyłacz
Zasada włacz - wyłacz
Bardzo bym prosiła o rozwiązanie poniższego zadania:
Na ile sposobów trzy osoby mogą wybrać spośród pięciu par rękawiczek po prawej i lewej rękawiczce tak, aby żadna osoba nie dostała pary?
Wiem, że należy zastosować tu zasadę włączeń i wyłączeń, ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić
Na ile sposobów trzy osoby mogą wybrać spośród pięciu par rękawiczek po prawej i lewej rękawiczce tak, aby żadna osoba nie dostała pary?
Wiem, że należy zastosować tu zasadę włączeń i wyłączeń, ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Zasada włacz - wyłacz
Zdefiniuj sobie zbiór \(\displaystyle{ A_i}\) , który oznacza zbiór zdarzeń takich, że \(\displaystyle{ i}\)- ta osoba dostanie parę.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Zasada włacz - wyłacz
Wszystkich zdarzeń mamy \(\displaystyle{ {10 \choose 6}}\). Zformuuj zdarzenie przeciwne do tego, o które jesteś pytana. jak je wykorzystasz?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Zasada włacz - wyłacz
To jest wskazówka. Pytana jesteś o prawdopodobieństwo,że żadana osoba nie ma sparowanych rękawiczek. Przeciwne to jest, że ktoraś ma rękawiczki do pary, co możesz zapisać jako, że albo osoba pierwsza lub druga lub trzecia mają rękawiczki do pary. Potem używasz wskazówki @rafalpw.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 8 paź 2013, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 44 razy
Zasada włacz - wyłacz
\(\displaystyle{ A_i}\) oznacza zbiór możliwych wyborów rękawiczek, takich, że i-ta osoba dostała do pary.
Wówczas należy wyznaczyć liczności zbiorów:
\(\displaystyle{ A_1}\)
\(\displaystyle{ A_1\cap A_2}\)
\(\displaystyle{ A_1\cap A_2\cap A_3}\)
co jest nieco łatwiejsze niż policzenie na wprost tego o co chodzi w zadaniu, następnie zastosować wzór WW:
\(\displaystyle{ \left|\bigcup A_i\right|=|A_1|+|A_2|+|A_3|-|A_1\cap A_2|-|A_1\cap A_3|-|A_2\cap A_3|+|A_1\cap A_2\cap A_3|=}\)
\(\displaystyle{ =3|A_1|-3|A_1\cap A_2|+|A_1\cap A_2\cap A_3|}\)
i w końcu odjąć to powyżej od liczby wszystkich wyborów.
Niestety poległem próbując wyrachować w środku nocy. Wypiszę, co mi wyszło, ale mogą być błędy:
\(\displaystyle{ |A_1|=360}\)
\(\displaystyle{ |A_1\cap A_2|=180}\)
\(\displaystyle{ |A_1\cap A_2\cap A_3|=60}\)
\(\displaystyle{ \left|\bigcup A_i\right|=1080-540+60=600}\)
Wszystkich wyborów: \(\displaystyle{ 3600}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ 3000}\).
Wówczas należy wyznaczyć liczności zbiorów:
\(\displaystyle{ A_1}\)
\(\displaystyle{ A_1\cap A_2}\)
\(\displaystyle{ A_1\cap A_2\cap A_3}\)
co jest nieco łatwiejsze niż policzenie na wprost tego o co chodzi w zadaniu, następnie zastosować wzór WW:
\(\displaystyle{ \left|\bigcup A_i\right|=|A_1|+|A_2|+|A_3|-|A_1\cap A_2|-|A_1\cap A_3|-|A_2\cap A_3|+|A_1\cap A_2\cap A_3|=}\)
\(\displaystyle{ =3|A_1|-3|A_1\cap A_2|+|A_1\cap A_2\cap A_3|}\)
i w końcu odjąć to powyżej od liczby wszystkich wyborów.
Niestety poległem próbując wyrachować w środku nocy. Wypiszę, co mi wyszło, ale mogą być błędy:
\(\displaystyle{ |A_1|=360}\)
\(\displaystyle{ |A_1\cap A_2|=180}\)
\(\displaystyle{ |A_1\cap A_2\cap A_3|=60}\)
\(\displaystyle{ \left|\bigcup A_i\right|=1080-540+60=600}\)
Wszystkich wyborów: \(\displaystyle{ 3600}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ 3000}\).