Jak w temacie. Niestety, choć próbowałem rozwiązać te zależności, to przerosły mnie. Byłbym wdzięczy za jakieś podpowiedzi tudzież gotowe rozwiązanie.
1) \(\displaystyle{ z_{0} = 1, z_{1} = 2, z_{n} = \frac{ z_{n-1}^{2} - 1 }{ z_{n-2}}}\)
2) \(\displaystyle{ t_{0} = 0, t_{1} = 1, t_{n} = \frac{ (t_{n-1} - t_{n-2} + 3)^2 }{ 4 }}\)
Rozwiąż zależności rekurencyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 8 paź 2013, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 44 razy
Rozwiąż zależności rekurencyjne
Bo i nie ma czego tu rozwiązywać. Wypisujemy kilka początkowych wyrazów i zgadujemy
1) \(\displaystyle{ z_n=n}\) kolejne liczby naturalne od jedynki.
2) \(\displaystyle{ t_n=n^2}\) kwadraty kolejnych liczb naturalnych począwszy od zera.
Sprawdzenie jest trywialne.
Zadanie, które koniecznie trzeba dać uczniom po wprowadzeniu funkcji tworzących.
1) \(\displaystyle{ z_n=n}\) kolejne liczby naturalne od jedynki.
2) \(\displaystyle{ t_n=n^2}\) kwadraty kolejnych liczb naturalnych począwszy od zera.
Sprawdzenie jest trywialne.
Zadanie, które koniecznie trzeba dać uczniom po wprowadzeniu funkcji tworzących.