Udowodnij - dwumian Newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Udowodnij - dwumian Newtona

Post autor: Scruffy »

Udowodnij, że dla liczb całkowitych nieujemnych\(\displaystyle{ n>k}\) zachodzi poniższy wzór:
\(\displaystyle{ {n\choose k} + {n\choose k+1} = {n+1\choose k+1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!(n-k)!} + \frac{n!}{(k+1)!(n-k-1)!}}\)
Niestety dalej nie wiem co z tym zrobić, z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2013, o 10:32 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Udowodnij - dwumian Newtona

Post autor: lukasz1804 »

Dwa otrzymane składniki sumy traktowane jako ułamki sprowadź do wspólnego mianownika (skorzystaj przy tym z definicji silni).
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Udowodnij - dwumian Newtona

Post autor: Scruffy »

\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!(n-k-1)!(n-k)} + \frac{n!}{k!(k+1)(n-k-1)!}}\)
Nie wiem niestety co dalej.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Udowodnij - dwumian Newtona

Post autor: Kartezjusz »

A teraz sprowadź do wspólnego mianownika. Masz ułamki.
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Udowodnij - dwumian Newtona

Post autor: Scruffy »

\(\displaystyle{ \frac{n!(k!(k+1)(n-k-1)!)}{k!(n-k-1)!(n-k)(k!(k+1)(n-k-1)!)} + \frac{n!(k!(n-k-1)!(n-k))}{k!(k+1)(n-k-1)!(k!(n-k-1)!(n-k))}}\)
O to chodziło ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Udowodnij - dwumian Newtona

Post autor: Kartezjusz »

Tak! Teraz dodaj te ułamki i pogrupuj.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Udowodnij - dwumian Newtona

Post autor: lukasz1804 »

Nie dało się wpierw wyłączyć poza nawias jakiegoś wspólnego dla obu składników wyrażenia??

Twoje obliczenia są dość karkołomne.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Udowodnij - dwumian Newtona

Post autor: Kartezjusz »

a gdzieniegdzie skróć zostawiając to czego brakuje do wzoru,bo jak napisałłukasz da się sprowadzić dużo prościej.
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Udowodnij - dwumian Newtona

Post autor: Scruffy »

Jakbyście mogli dokończyć to zadanie byłbym wdzięczny.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Udowodnij - dwumian Newtona

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!(n-k-1)!(n-k)}+\frac{n!}{k!(k+1)(n-k-1)!}=\frac{n!}{k!(n-k-1)!}\left(\frac{1}{n-k}+\frac{1}{k+1}\right)=\frac{n!}{k!(n-k-1)!}\cdot\frac{k+1+n-k}{(n-k)(k+1)}=\frac{n!}{k!(n-k-1)!}\cdot\frac{n+1}{(n-k)(k+1)}=\frac{(n+1)!}{(k+1)!(n-k)!}=\frac{(n+1)!}{(k+1)![(n+1)-(k+1)]!}=\binom{n+1}{k+1}}\)
ODPOWIEDZ