Wyjaśnienie zadania z przestawieniem liter

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Kuba5093
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 10 wrz 2012, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Wyjaśnienie zadania z przestawieniem liter

Post autor: Kuba5093 »

Witam.

Mam oto takie zadanie :

Mamy do dyspozycji klocki z literami A,A,T.T zmieniając kolejność liter otrzymujemy czteroliterowe słowa (mające sens lub nie) Ile jest takich słów?

Znalazłem na forum, że to równa się \(\displaystyle{ \frac{4!}{2! \cdot 2!}}\).
Mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego dzięki tym permutacją to liczymy tzn. dlaczego liczbę permutacje wszystkich liczb dzielimy przez permutacje ilości danych liczb ?
ogre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Imperium Romanum
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 15 razy

Wyjaśnienie zadania z przestawieniem liter

Post autor: ogre »

4!, ponieważ rozmieszczasz każdą z liter na kolejnej pozycji
mianownik mówi o tym, że A z A można zamieniać, a T z T można zamieniać, ale efekt końcowy jest ten sam, stąd rozmieszczasz jedno A na jednej pozycji, a pozostałe na drugiej, a odwrotność musisz "usunąć" z wyniku, analogicznie z T
Kuba5093
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 10 wrz 2012, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Wyjaśnienie zadania z przestawieniem liter

Post autor: Kuba5093 »

No tak, ale dlaczego to dzielimy ?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Wyjaśnienie zadania z przestawieniem liter

Post autor: mortan517 »

\(\displaystyle{ permutacje \ nierownowazne = \frac{wszystkie \ permutacje}{permutacje \ rownowazne}}\)
Snayk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 422
Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroc
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 64 razy

Wyjaśnienie zadania z przestawieniem liter

Post autor: Snayk »

Dzielimy to po to, żeby z liczby wszystkich możliwych permutacji, pozbyć się takich ułożeń liter, w których zamieniasz miejscami TE SAME LITERY. Czyli np. jeśli, powiedzmy masz ułożyć byle jakie słowo z liter A,A,B,C, to popatrz, jeśli przestawisz litery A w słowie AABC, to masz to samo. Czyli musisz podzielić przez 2!, bo 2! to liczba permutacji między literami A. Jeśli nie podzieliłbyś, to jest to równoznaczne z tym, że kombinacja liter AA, oraz AA jest rozróżnialna tak, jakby były to różne litery, a tak na prawde to to samo.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

Wyjaśnienie zadania z przestawieniem liter

Post autor: Gouranga »

wstępnie rozmieszczasz 4 litery na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów. ale wiesz, że wszystkie A możesz między sobą zamieniać na \(\displaystyle{ 2!}\) sposobów co nie zmieni efektu, więc te \(\displaystyle{ 4!}\) jest o \(\displaystyle{ 2!}\)razy za dużo dlatego dzielisz i potem to samo jeszcze dla T
ODPOWIEDZ