Na ile sposobów można ustawić w kolejce 12 osób tak, aby:
a) A stała bliżej kasy niż B
\(\displaystyle{ C_{12}^{2} \cdot C_{1}^{1} \cdot P _{10}}\)
Taki zapis jest dobry?
b) pomiędzy A i B stały 4 inne osoby
Tu już nie mam pojęcia, jak to zrobić.
Na ile sposobów można ustawić...
Na ile sposobów można ustawić...
Ja bym powiedział raczej tak:
masz sobie panie \(\displaystyle{ 12}\) miejsc w kolejce. Wybierasz sobie dwa miejsca z tych dwunastu na
\(\displaystyle{ {12 \choose 2}}\) sposobów, na miejscu bliższym kasy stanie osoba \(\displaystyle{ A}\), na miejscu dalszym - osoba \(\displaystyle{ B}\). Pozostałe \(\displaystyle{ 10}\) osób można ustawić jakkolwiek na \(\displaystyle{ 10!}\) sposobów. Ostateczny wynik:
\(\displaystyle{ {12 \choose 2} \cdot 10!}\).-- 21 wrz 2013, o 18:32 --Co do drugiego podpunktu, to tak: wybierasz sobie na \(\displaystyle{ {12 \choose 4}}\) sposobów osoby mające stać pomiędzy \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\), następnie, możesz je "poprzestawiać" na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów, potem na dwa sposoby możesz umieścić na "krańcach" ziomków \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Teraz tych sześciu ludków traktujesz jak jednego i masz pozostałych sześciu ludków, więc w sumie masz siedmiu ludków, więc zastanów się na ile sposobów można poustawiać w kolejce siedmiu ludków. Tak! Na 7! . Więc ostateczny wynik:
\(\displaystyle{ {12 \choose 4} \cdot 4! \cdot 2! \cdot 7!}\).
I wsio
masz sobie panie \(\displaystyle{ 12}\) miejsc w kolejce. Wybierasz sobie dwa miejsca z tych dwunastu na
\(\displaystyle{ {12 \choose 2}}\) sposobów, na miejscu bliższym kasy stanie osoba \(\displaystyle{ A}\), na miejscu dalszym - osoba \(\displaystyle{ B}\). Pozostałe \(\displaystyle{ 10}\) osób można ustawić jakkolwiek na \(\displaystyle{ 10!}\) sposobów. Ostateczny wynik:
\(\displaystyle{ {12 \choose 2} \cdot 10!}\).-- 21 wrz 2013, o 18:32 --Co do drugiego podpunktu, to tak: wybierasz sobie na \(\displaystyle{ {12 \choose 4}}\) sposobów osoby mające stać pomiędzy \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\), następnie, możesz je "poprzestawiać" na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów, potem na dwa sposoby możesz umieścić na "krańcach" ziomków \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Teraz tych sześciu ludków traktujesz jak jednego i masz pozostałych sześciu ludków, więc w sumie masz siedmiu ludków, więc zastanów się na ile sposobów można poustawiać w kolejce siedmiu ludków. Tak! Na 7! . Więc ostateczny wynik:
\(\displaystyle{ {12 \choose 4} \cdot 4! \cdot 2! \cdot 7!}\).
I wsio
- ckarmel
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 20:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lębork
- Podziękował: 22 razy
Na ile sposobów można ustawić...
Dzięki wielkie! Nawet zrozumiałam
-- 21 wrz 2013, o 19:55 --
I jeszcze drobna poprawka Sama na to nie wpadłam, dopiero kiedy wynik mi nie wychodził, to zorientowałam się, że wybieramy sobie na \(\displaystyle{ {10 \choose 4}}\) sposobów, bo A i B są już "zajęci"
-- 21 wrz 2013, o 19:55 --
I jeszcze drobna poprawka Sama na to nie wpadłam, dopiero kiedy wynik mi nie wychodził, to zorientowałam się, że wybieramy sobie na \(\displaystyle{ {10 \choose 4}}\) sposobów, bo A i B są już "zajęci"