Rozwiązać zagadnienie Cauchyego dla równania różnicowego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
asia148
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Rozwiązać zagadnienie Cauchyego dla równania różnicowego

Post autor: asia148 »

Rozwiązać zagadnienie Cauchyego dla równania różnicowego
\(\displaystyle{ y _{n+1} +y _{n}= n^2, y_{0}=-2}\)
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2013, o 17:05 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].Temat umieszczony w złym dziale.
szw1710

Rozwiązać zagadnienie Cauchyego dla równania różnicowego

Post autor: szw1710 »

Omawiana tu wielokrotnie metoda analogiczna do równań różniczkowych liniowych (rekurencja jednorodna, przewidywanie rozwiązanie szczególnego itd.) daje \(\displaystyle{ y_n=2\cdot(-1)^{n+1}+\frac{1}{2}n^2-\frac{1}{2}n}\).
asia148
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Rozwiązać zagadnienie Cauchyego dla równania różnicowego

Post autor: asia148 »

bardzo bym prosiła o rozpisanie rozwiązania
szw1710

Rozwiązać zagadnienie Cauchyego dla równania różnicowego

Post autor: szw1710 »

Jak napisałem wcześniej, wystarczy bardzo dokładnie przeszukać Forum. Po raz kolejny nie będę pisał i tłumaczył. Raz to kiedyś zrobiłem na bardzo podobnym zadaniu - wystarczy. Chcesz wiedzieć - szukaj.

244820.htm#p916641
ODPOWIEDZ