Na ile sposobów można 5 różnych przedmiotów umieścić w 3 różnych szufladach? Zakładamy że w każdej szufladzie musi być co najmniej jeden przedmiot.
Jak zabrać się za to zadanie nie robiąc tego krok po kroku rozrysowujac sobie kolejne przypadki?
Sposoby rozmieszczenia przedmiotów
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Sposoby rozmieszczenia przedmiotów
na poczatku wybieram 3 przedmioty tzn. \(\displaystyle{ {5 \choose 3}}\). Zostaja mi 2 przedmioty ktore wrzucam do jednej z 3 szuflad \(\displaystyle{ 3 \cdot 3}\). Czyli:
\(\displaystyle{ {5 \choose 3}\cdot 3^{2}}\)
\(\displaystyle{ {5 \choose 3}\cdot 3^{2}}\)
- oldj
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 5 wrz 2012, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 37 razy
Sposoby rozmieszczenia przedmiotów
Kacperdev - Twój sposób jest niepoprawny, bo liczysz kilkakrotnie pewnie przypadki (zobacz 343499.htm). A żeby Twój wzór był stuprocentowo poprawny z Twoim rozumowaniem, powinieneś jeszcze pomnożyć przez \(\displaystyle{ 3!}\), bo te 3 wybrane kule na właśnie tyle sposobów można rozlokować.