Ile jest wszystkich różnych liczb...
- ckarmel
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 20:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lębork
- Podziękował: 22 razy
Ile jest wszystkich różnych liczb...
Ile jest wszystkich różnych liczb n-cyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 5?
-
- Użytkownik
- Posty: 1588
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Ile jest wszystkich różnych liczb...
na ostatnie miejsce musisz władować \(\displaystyle{ 5}\) albo \(\displaystyle{ 0}\)
na pierwsze miejsce jedną z 9 cyfr
na każde z pozostałych \(\displaystyle{ n-2}\) miejsc jedną z 10 cyfr
\(\displaystyle{ \left\lceil 9\cdot 10^{n-2} \cdot 2 \right\rceil}\)
pytasz skąd zaokrąglenie w górę? dla dowolnego \(\displaystyle{ n\ge 2}\) wychodzi i tak liczba naturalna, a dla \(\displaystyle{ n=1}\) wychodzi \(\displaystyle{ 1,8}\) natomiast prawidłową odpowiedzią dla \(\displaystyle{ n=1}\) jest \(\displaystyle{ 2}\)
na pierwsze miejsce jedną z 9 cyfr
na każde z pozostałych \(\displaystyle{ n-2}\) miejsc jedną z 10 cyfr
\(\displaystyle{ \left\lceil 9\cdot 10^{n-2} \cdot 2 \right\rceil}\)
pytasz skąd zaokrąglenie w górę? dla dowolnego \(\displaystyle{ n\ge 2}\) wychodzi i tak liczba naturalna, a dla \(\displaystyle{ n=1}\) wychodzi \(\displaystyle{ 1,8}\) natomiast prawidłową odpowiedzią dla \(\displaystyle{ n=1}\) jest \(\displaystyle{ 2}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, o 00:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.