Ilość tablic rejestracyjnych z 4 literami i 3 cyframi

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kombajnik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 lip 2013, o 14:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Ilość tablic rejestracyjnych z 4 literami i 3 cyframi

Post autor: kombajnik »

Witam,

Mam zadanie o treści dokładnie takiej:

Ile można wyprodukować tablic rejestracyjnych jeżeli tablica rejestracyjna ma 4 litery i 3 cyfry.

czyli np:
\(\displaystyle{ AAAA111}\)

Z tego co ja wiem w tablicach rejestracyjnych (na jednej) mogą się powtarzać i litery i cyfry.
NP:
\(\displaystyle{ RDE 1111 \\
RRS 1211}\)


I rozwiązanie podane przez profesora na wykładzie z matematyki dyskretnej brzmi:

Mamy: 26 liter, 10 cyfr

Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 26 \cdot 25 \cdot 24 \cdot 23 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 10}\)

Czemu jest takie rozwiązanie? Czemu profesor zabierał jedna literę za każdym razem a cyfry już nie? Nie mamy nigdzie w poleceniu że litery muszą być różne a cyfry nie.

Moim zdaniem powinno być:
\(\displaystyle{ 26 \cdot 26 \cdot 26 \cdot 26 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 10}\)


Proszę o pomoc i wyjaśnienie.
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2013, o 20:56 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Ilość tablic rejestracyjnych z 4 literami i 3 cyframi

Post autor: pyzol »

Masz rację. Jeśli litery musiałyby być różne to owszem rozwiązanie profesora byłoby poprawne.
kombajnik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 lip 2013, o 14:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Ilość tablic rejestracyjnych z 4 literami i 3 cyframi

Post autor: kombajnik »

pyzol pisze:Masz rację. Jeśli litery musiałyby być różne to owszem rozwiązanie profesora byłoby poprawne.

Czyli profesor podając treść zadania:
"Ile można wyprodukować tablic rejestracyjnych jeżeli tablica rejestracyjna ma 4 litery i 3 cyfry. "

Podał złe rozwiązanie..... ponieważ nie ujął w treści że litery NIE MOGĄ się powtarzać a cyfry mogą....a właśnie takie jest przez niego podane rozwiązanie - że litery nie mogą się powtarzać zaś cyfry - owszem, mogą
ODPOWIEDZ