Algorytm Dijkstry - najkrótsza ścieżka

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
robix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 11 lis 2012, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ;-)
Podziękował: 12 razy

Algorytm Dijkstry - najkrótsza ścieżka

Post autor: robix »

Witam, mam do zrobienia zadanko. Wiem jak działa algorytm Dijsktry, ale nie wiem jak to tak ładnie W TABELCE po kolei rozwiązywać. W internecie można znaleźć przykłady jak to w komputerze zapisać w postaci tablic itd. Ale mnie interesuje rozwiązanie na kartce. Byłby ktoś tak miły i mi pomógł?
Z góry ślicznie dziękuje
Zad: Korzystając z alg. Dijkstry wyznacz najkrótszą ścieżkę z \(\displaystyle{ v_{1}}\) do wierzch \(\displaystyle{ v_{6}}\). Zakończ działanie algorytmu w momencie zrobienia najkrótszej ścieżki do \(\displaystyle{ v_{6}}\). Proszę zapisać rozw. Tak aby z opisu wynikało jak zmieniają się etykiety wierzchołków w trakcie działania alg.

\(\displaystyle{ left[}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ 15}\) \(\displaystyle{ 15}\) \(\displaystyle{ 2}\) \(\displaystyle{ 6}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \right|}\)
\(\displaystyle{ \left|}\) \(\displaystyle{ 15}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ 11}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \right|}\)
\(\displaystyle{ \left|}\) \(\displaystyle{ 2}\) \(\displaystyle{ 11}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ 4}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ 10}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \right|}\)
\(\displaystyle{ \left|}\) \(\displaystyle{ 6}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ 4}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ 2}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \right|}\)
\(\displaystyle{ \left|}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ 1}\) \(\displaystyle{ 7}\) \(\displaystyle{ \right|}\)
\(\displaystyle{ \left|}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ 10}\) \(\displaystyle{ 2}\) \(\displaystyle{ 1}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ 2}\) \(\displaystyle{ \right|}\)
\(\displaystyle{ left[}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ 7}\) \(\displaystyle{ 2}\) \(\displaystyle{ \infty}\) \(\displaystyle{ \right]}\)

lepiej wyglądająca macierz:
ODPOWIEDZ