Problem z silnią

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Merol93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 4 razy

Problem z silnią

Post autor: Merol93 »

\(\displaystyle{ \frac{9! \cdot 7!}{(6!)^3}}\)

Wynik znam, sprawdziłem na kalkulatorze, ale jak to policzyć ręcznie? Na pewno jest jakiś sposób na skrócenie, którego nie znam.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2013, o 09:51 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
kolegasafeta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 26 lis 2009, o 23:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 8 razy

Problem z silnią

Post autor: kolegasafeta »

\(\displaystyle{ 9!=6!\cdot7\cdot8, 7!=6!\cdot7}\)
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

Problem z silnią

Post autor: Gouranga »

\(\displaystyle{ \frac{9! \cdot 7!}{(6!)^3} = \frac{6!\cdot 7\cdot 8\cdot 9 \cdot 6! \cdot 7}{6!\cdot 6!\cdot 6!} = \frac{7\cdot 8\cdot 9\cdot 7}{6!}}\)
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Problem z silnią

Post autor: Vether »

\(\displaystyle{ = \frac{7^2 \cdot 2^3 \cdot 3^2}{2^4 \cdot 3^2 \cdot 5}= \frac{7^2}{2 \cdot 5} =4,9}\)
ODPOWIEDZ