Witam, proszę o rozwiązanie zadań, lub o wskazówki chociażby takie co z jakiego działu matematycznego jest
1. Pokazać, że wśród \(\displaystyle{ 5}\) liczb całkowitych istnieją co najmniej dwie których różnica jest podzielna przez \(\displaystyle{ 4}\).
2. Ile liczb nieparzystych z przedziału \(\displaystyle{ [1000, 9999]}\) ma różne cyfry.
3. Znaleźć wszystkie liczby maturalne \(\displaystyle{ x}\) mniejsze od \(\displaystyle{ 6}\), takie, że \(\displaystyle{ 4x=3\ (\mod6 )}\).
4. Proszę znaleźć NWW i NWD liczb \(\displaystyle{ -1575}\) i \(\displaystyle{ -243}\).
5. Na ile sposobów można pomalować ściany pokoju o sześciokątnej podłodze dysponując farbami o czterech kolorach? Malujemy tylko ściany!
Kombinatoryka i inne z dyskretnej
Kombinatoryka i inne z dyskretnej
Ostatnio zmieniony 3 lip 2013, o 15:43 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Kombinatoryka i inne z dyskretnej
2) pierwszą liczbę wybierasz na 5 sposobów ( ze zbioru 1,3,5,7,9)
czwartą na 8 sposobów ( ze zbioru od 1 do 9 minus ta pierwsza i 0)
druga na 8 sposobów ( ze zbioru od 1 do 9 minus pierwsza i czwarta)
trzecia na 7 ( z pozostałych.
Wynik\(\displaystyle{ =5\cdot 8\cdot 8\cdot 7}\)
3) 4 i 6 nie są względnie pierwsze, nie ma więc rozwiązania.
czwartą na 8 sposobów ( ze zbioru od 1 do 9 minus ta pierwsza i 0)
druga na 8 sposobów ( ze zbioru od 1 do 9 minus pierwsza i czwarta)
trzecia na 7 ( z pozostałych.
Wynik\(\displaystyle{ =5\cdot 8\cdot 8\cdot 7}\)
3) 4 i 6 nie są względnie pierwsze, nie ma więc rozwiązania.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Kombinatoryka i inne z dyskretnej
Rozważ reszty z dzielenia tych liczb przez \(\displaystyle{ 4}\). Skorzystaj z zasady szufladkowej Dirichleta.kombajnik pisze: 1. Pokazać, że wśród \(\displaystyle{ 5}\) liczb całkowitych istnieją co najmniej dwie których różnica jest podzielna przez \(\displaystyle{ 4}\).
kombajnik pisze: 4. Proszę znaleźć NWW i NWD liczb \(\displaystyle{ -1575}\) i \(\displaystyle{ -243}\).
Zastosuj algorytm Euklidesa.
Ściany rozróżniasz. Kolory rozróżniasz. Możesz malować tą samą farbą wszystkie ściany.kombajnik pisze: 5. Na ile sposobów można pomalować ściany pokoju o sześciokątnej podłodze dysponując farbami o czterech kolorach? Malujemy tylko ściany!
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Kombinatoryka i inne z dyskretnej
yorgin,
W zadaniu 5 powstało pytanie, czy to nie jest problem analogiczny do kolorowania naszyjników.-- 3 lipca 2013, 16:00 --A i w 4) NWW dla ujemnych?
W zadaniu 5 powstało pytanie, czy to nie jest problem analogiczny do kolorowania naszyjników.-- 3 lipca 2013, 16:00 --A i w 4) NWW dla ujemnych?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Kombinatoryka i inne z dyskretnej
robertm19, w zasadzie możesz to zadanie w taki sposób rozumieć. Ja jednak patrzę na pomieszczenie tak, jakby ściany były rozróżnialne. W końcu logiczne jest, że któraś ściana ma wejście do tego pokoju. Oczywiście możesz założyć, że tego wejścia nie ma. Wtedy cykliczne przesunięcia kolorów nie mają znaczenia, ale odwrotna kolejność malowania już tak - orientacja pomieszczenia jest wyznaczona.
Zatem - wszystko zależy od tego, jak wygląda model Twojego pokoju.
Zatem - wszystko zależy od tego, jak wygląda model Twojego pokoju.
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Kombinatoryka i inne z dyskretnej
W sumie nie jest napsiane że to sześciokąt foremny
A jeszcze powiedz mi o NWW dla ujemnych? Nie istnieje?
Ok, znalazłem. To najmniejsza wielokrotność w zbiorze dodatnim.
A jeszcze powiedz mi o NWW dla ujemnych? Nie istnieje?
Ok, znalazłem. To najmniejsza wielokrotność w zbiorze dodatnim.