Ile jest naturalnych liczb sześciocyfrowych

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Ile jest naturalnych liczb sześciocyfrowych

Post autor: Peter Zof »

Oblicz ile jest naturalnych sześciocyfrowych, w zapisie których występuje dokładnie trzy razy cyfra \(\displaystyle{ 0}\) i dokładnie raz występuje cyfra \(\displaystyle{ 5}\).

Moje rozumowanie jest takie, że najpierw obliczę ilość kombinacji na możliwość wyboru tych trzech miejsc dla zer z pięciu możliwych miejsc.

\(\displaystyle{ {5 \choose 3} = 10}\)

Trzy pozostałe cyfry mogę rozmieścić na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów. "Pierwszą" z nich mogę wybrać na jeden sposób (to nasza piątka), a pozostałe dwie na 8 sposobów.

Wychodzi mi:

\(\displaystyle{ 10 \cdot 8 \cdot 8 \cdot 6 = 3840}\)

Bardzo prosiłbym o sprawdzenie
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Ile jest naturalnych liczb sześciocyfrowych

Post autor: Vardamir »

Przecież piątka nie musi być na pierwszym miejscu.
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Ile jest naturalnych liczb sześciocyfrowych

Post autor: Peter Zof »

Dlatego mnożę przez \(\displaystyle{ 3!}\)
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Ile jest naturalnych liczb sześciocyfrowych

Post autor: Vardamir »

Aa no tak. Jakoś zgubiłem ten krok. Rozwiązanie się zgadza.
ODPOWIEDZ