Sprawdzić, czy graf o 8 wierzchołkach i 16 krawędziach może posiadać więcej niż 2 składowepro spójne.
Na początku ten problem próbował rozwiązać w ten sposób
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8-k>16 \\ \frac{(8-k)(7-k)}{2} \end{cases}}\)
Wyliczale K z tego ukladu ale przedziały sie nie pokrywały , tzn. k wychodzilo ujemne a nie moze być .
Prosił bym o pomoc
Grafy - skladowe spojne
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 20 cze 2013, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: U Ryśka i Grażynki
- Pomógł: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kozienice
- Podziękował: 7 razy
Grafy - skladowe spojne
Czyli układ równań powinien mieć taką postać :
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8-k>16 \\ \frac{(8-k)(9-k)}{2} <16 \end{cases}}\)
Z tego wyliczam K.
Teraz mam takie pytanie dotyczące spójność , podany wyżej warunek jeśli jest spełniony to graf może być spojny , ale nie musi być?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8-k>16 \\ \frac{(8-k)(9-k)}{2} <16 \end{cases}}\)
Z tego wyliczam K.
Teraz mam takie pytanie dotyczące spójność , podany wyżej warunek jeśli jest spełniony to graf może być spojny , ale nie musi być?