Mamy cztery kostki do gry: zieloną, czerwoną, żólta i niebieską. Na ile sposobów można rzucić dwiema z nich kolejno tak, aby:
a) na pierwszej kostce wypadła \(\displaystyle{ 2}\), a na drudiej nie wypadła \(\displaystyle{ 6}\),
b) na pierwszej kostce wypadła \(\displaystyle{ 2}\), a druga nie była zielona?
proszę o pomoc z tym zadaniem
rzuty kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
rzuty kostką
Pierwsza możemy wybrać na\(\displaystyle{ 4}\) sposoby, drugą na \(\displaystyle{ 3}\). Druga może upaść \(\displaystyle{ 5}\) razy, a pierwsza na jeden sposób.
czyli odp do podpunktu\(\displaystyle{ a) 4 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 1 ?}\)
czyli odp do podpunktu\(\displaystyle{ a) 4 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 1 ?}\)
Ostatnio zmieniony 23 cze 2013, o 10:13 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
rzuty kostką
Pierwszą kostkę możemy wybrać na 4 sposoby, drugą na 3 sposoby. Dwójka na pierwszej kostce może wypaść na 1 sposób, a druga kostka nie może być zielona czyli 3 sposoby.
Czyli łącząc: \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 1 \cdot 3}\)
Czy tak ?
Czyli łącząc: \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 1 \cdot 3}\)
Czy tak ?