proszę o pomoc
Zmienna losowa \(\displaystyle{ Y}\) ma rozkład jednostajny na odcinku \(\displaystyle{ [2,8]}\). Znaleźć odchylenie standardowe zmiennej losowej \(\displaystyle{ X = 4Y +5}\)
zmienna losowa
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 cze 2013, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
zmienna losowa
Ostatnio zmieniony 23 cze 2013, o 00:08 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
zmienna losowa
Wskazówka: wartość oczekiwana jest całką, więc jest liniowa.
\(\displaystyle{ EX=4EY+5}\).
Wariancja: \(\displaystyle{ E(X^2)=E\left((4Y+5)^2\right)=16E(Y^2)+40EY+25}\) Oczywiście \(\displaystyle{ D^2X=E(X^2)-(EX)^2}\).
I już.
\(\displaystyle{ EX=4EY+5}\).
Wariancja: \(\displaystyle{ E(X^2)=E\left((4Y+5)^2\right)=16E(Y^2)+40EY+25}\) Oczywiście \(\displaystyle{ D^2X=E(X^2)-(EX)^2}\).
I już.