Cześć wszystkim,
bardzo bym prosiłam o pomoc w zadaniu, które następująco brzmi:
"Na ile sposobów można ułożyć prostokąt z \(\displaystyle{ 300}\) jednakowych kwadratowych płytek
(prostokąt o wymiarach np \(\displaystyle{ 5}\) na \(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ 7}\) na \(\displaystyle{ 5}\))"
Zależy mi na zrozumieniu sposobu rozwiązywania tego typu zadań.
Pozdrawiam,
Kasik22
Na ile sposobów można ułożyć prostokąt...
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Na ile sposobów można ułożyć prostokąt...
Ostatnio zmieniony 17 cze 2013, o 12:28 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Na ile sposobów można ułożyć prostokąt...
te 'na' oznaczać miało \(\displaystyle{ \times}\) więc wydaje mi się że wszystkie mają być wykorzystane
-- 17 cze 2013, o 12:20 --
prostokąt o wymiarach np 5 \(\displaystyle{ \times}\) 7 i 7 \(\displaystyle{ \times}\) 5
To tak miało wyglądać:)
-- 17 cze 2013, o 12:20 --
prostokąt o wymiarach np 5 \(\displaystyle{ \times}\) 7 i 7 \(\displaystyle{ \times}\) 5
To tak miało wyglądać:)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Na ile sposobów można ułożyć prostokąt...
\(\displaystyle{ a}\) - wysokość prostokąta
\(\displaystyle{ b}\) - szerokość
jeżeli prostokąt ma składać się z \(\displaystyle{ 300}\) płytek to wiadomo że jego pole ma być \(\displaystyle{ 300}\).
rozwiązujemy w liczbach całkowitych równanie \(\displaystyle{ a\cdot b=300}\). Najlepiej chyba będzie rozłożyć \(\displaystyle{ 300}\) na czynniki pierwsze... choć jeszcze trzeba dołożyć przypadki np. \(\displaystyle{ a=3, \ b=100}\) itd.
\(\displaystyle{ b}\) - szerokość
jeżeli prostokąt ma składać się z \(\displaystyle{ 300}\) płytek to wiadomo że jego pole ma być \(\displaystyle{ 300}\).
rozwiązujemy w liczbach całkowitych równanie \(\displaystyle{ a\cdot b=300}\). Najlepiej chyba będzie rozłożyć \(\displaystyle{ 300}\) na czynniki pierwsze... choć jeszcze trzeba dołożyć przypadki np. \(\displaystyle{ a=3, \ b=100}\) itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Na ile sposobów można ułożyć prostokąt...
Jeśli wszystkie to szuka się dzielników 300:
\(\displaystyle{ 300=2*2*3*5*5}\)
czyli 1,2,3,4,5,6,10,12,15,20,25,30,50,60,75,100,150,300.
Teraz zauważamy, że
300=1*300
300=2*150
300=3*100
300=4*75
300=5*60
....
300=15*20
300=20*15 od tego momentu zaczynają się powtarzać.
300=25*12
...
300=300*1
Czyli wychodzi 9. A jeżeli te powtarzające też zliczać to 18.
\(\displaystyle{ 300=2*2*3*5*5}\)
czyli 1,2,3,4,5,6,10,12,15,20,25,30,50,60,75,100,150,300.
Teraz zauważamy, że
300=1*300
300=2*150
300=3*100
300=4*75
300=5*60
....
300=15*20
300=20*15 od tego momentu zaczynają się powtarzać.
300=25*12
...
300=300*1
Czyli wychodzi 9. A jeżeli te powtarzające też zliczać to 18.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Na ile sposobów można ułożyć prostokąt...
dobrze w takim razie ja rozkładam tą liczbę na czynniki pierwsze \(\displaystyle{ 300=3*2^2*5^2}\) i przyrównuję to do tego co napisałeś tj \(\displaystyle{ a*b=3*2^2*5^2}\) i co dalej jeśli można spytać?
Bardzo przepraszam, napisałam to nim zauważyłam twoja odp-- 17 cze 2013, o 12:38 --Bardzo robertm19 ci dziękuje za wytłumaczenie tego zadania, życzę Ci wszystkiego dobrego:)
Bardzo przepraszam, napisałam to nim zauważyłam twoja odp-- 17 cze 2013, o 12:38 --Bardzo robertm19 ci dziękuje za wytłumaczenie tego zadania, życzę Ci wszystkiego dobrego:)