Na ile sposobów (okrągłe stoliki)

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

Na ile sposobów (okrągłe stoliki)

Post autor: blackbird936 »

Na ile sposobów można posadzić 10 osób przy 3 okrągłych stolikach zakładając, że przy każdym stliku może siedzieć dowolna ilość osób i ma znaczenie kto obok kogo siedzi, gdy możliwe są puste stoliki (stoliki są rozróżnialne).
Odp :
\(\displaystyle{ c(10,3) \cdot 3! +c(10,2) \cdot 3! +c(10,1) \cdot 3!}\)

Dlaczego mnoży się przez \(\displaystyle{ 3!}\), a nie przez samo \(\displaystyle{ 3}\) ?
Ostatnio zmieniony 5 cze 2013, o 20:13 przez blackbird936, łącznie zmieniany 1 raz.
Majka99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 20 paź 2012, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zgierz
Podziękował: 15 razy

Na ile sposobów (okrągłe stoliki)

Post autor: Majka99 »

Zeby sie nie powtarzaly nam.
Voltago
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 31 paź 2010, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 8 razy

Na ile sposobów (okrągłe stoliki)

Post autor: Voltago »

Co oznacza c(10,3)?
ODPOWIEDZ