Diagram Hassego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Arcymistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 9 sty 2012, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Diagram Hassego

Post autor: Arcymistrz »

Na rysunku przedstawiono diagram Hassego relacji porządku częsciowego \(\displaystyle{ R \subseteq \left\{a, b, c, d, e, f, g, h, j, k, m, n\right\}^{2}}\)



Wyznacz:

1) kres dolny zbioru \(\displaystyle{ \left\{ c, e\right\}}\)
2) kres dolny zbioru \(\displaystyle{ \left\{ e, h\right\}}\)

Ad. 1) Kres dolny rozumiem jako największe z ograniczeń dolnych. A w tym wypadku ograniczenia dolne to moim zdaniem \(\displaystyle{ g}\), \(\displaystyle{ f}\), a największe z nich to \(\displaystyle{ g}\). Jednak w odp. jest, że nie ma takiego. Dlaczego?
Ad. 2) Tutaj z kolei podążając za rozumowaniem powyżej wychodzi \(\displaystyle{ b}\) i taka też jest poprawna odpowiedź.

Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie tego zagadnienia?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Diagram Hassego

Post autor: »

Dolnymi ograniczeniami zbioru \(\displaystyle{ \left\{ c, e\right\}}\)\(\displaystyle{ k,b,g,f}\).

Q.
Awatar użytkownika
Arcymistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 9 sty 2012, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Diagram Hassego

Post autor: Arcymistrz »

Rzeczywiście, a związku z tym, że elementy \(\displaystyle{ k}\), \(\displaystyle{ b}\) są nieporównywalne nie istnieje kres dolny
Dzięki!
ODPOWIEDZ