Każda transpozycja jest nieparzytsa

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: myszka9 »

Jak w temacie, jak to udowodnić?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: yorgin »

Rozkłada się na iloczyn jednej transpozycji. Koniec dowodu.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: myszka9 »

Nie rozumiem.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: yorgin »

Co to znaczy, że permutacja jest nieparzysta?
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: myszka9 »

Że ma nieparzystą ilość inwersji.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: yorgin »

A czym się różni transpozycja od inwersji?
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: myszka9 »

No, w inwersji \(\displaystyle{ i>j \wedge f(i)<f(j)}\) , a w transpozycji mamy \(\displaystyle{ 1}\) cykl dł \(\displaystyle{ 2}\), a reszte dł \(\displaystyle{ 1}\).
Nie widzę bezpośredniego powiązania, przecież dla \(\displaystyle{ i=1, f(i)=b}\), a dla pozostałych \(\displaystyle{ j>i ,j=a, f(j)=a}\), \(\displaystyle{ b>a.}\) skąd wyciągnąć wniosek, że będzie ich nieparzysta ilość?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: yorgin »

myszka9 pisze:No, w inwersji \(\displaystyle{ i>j \wedge f(i)<f(j)}\) , a w transpozycji mamy \(\displaystyle{ 1}\) cykl dł \(\displaystyle{ 2}\), a reszte dł \(\displaystyle{ 1}\).
Nie widzę bezpośredniego powiązania, przecież dla \(\displaystyle{ i=1, f(i)=b}\), a dla pozostałych \(\displaystyle{ j>i ,j=a, f(j)=a}\), \(\displaystyle{ b>a.}\) skąd wyciągnąć wniosek, że będzie ich nieparzysta ilość?
Ok, znalazłem sobie definicję inwersji, bo z Twojej nic nie zrozumiałem...
Jest sobie transpozycja \(\displaystyle{ (i,j)}\). Zapisz to za pomocą funkcji. Co na co przechodzi. I porównaj z definicją inwersji.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: myszka9 »

Za pomocą funkcji,permutacji znaczy się, czy jak?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: yorgin »

Każda permutacja to funkcja. Bijekcja.

\(\displaystyle{ (i,j)}\) ma swoje przetłumaczenie na język funkcji. Jakie?
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: myszka9 »

Mogę zgadywać, że chodzi o funkcje wielu zmiennych?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: yorgin »

Nie. Nie zgaduj, tylko myśl. Mam Ci przypominać definicje? Chcesz coś udowodnić bez ich znajomości?
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: myszka9 »

Nie rozumiem o co chodzi..
\(\displaystyle{ (i,j)}\) to są 2 argumenty pewnej funkcji, gdzie \(\displaystyle{ i < j}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: yorgin »

To nie są argumenty. To jest symboliczny zapis transpozycji. Albo cyklu długości \(\displaystyle{ 2}\).
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Każda transpozycja jest nieparzytsa

Post autor: myszka9 »

Dobra, ale nadal nie widzę powiązania.
ODPOWIEDZ