słowo TRÓJKA i piłki ze zwracaniem

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
abobik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 cze 2013, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wro
Podziękował: 1 raz

słowo TRÓJKA i piłki ze zwracaniem

Post autor: abobik »

Witam, mam problemy ze zrobieniem tych zadań :

1.Na ile sposobów można ułożyć słowo TRÓJKA, jeżeli skrajnymi literami mają być spółgłoski?

2. W pudełku są 2 piłki z numerami 1 i 4. Trzykrotnie losujemy ze zwracaniem. Określ rozkład prawdopodobieństwa dla sumy wylosowanych liczb.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

słowo TRÓJKA i piłki ze zwracaniem

Post autor: Chromosom »

1. Liczba wszystkich permutacji wynosi \(\displaystyle{ 6!}\), natomiast liczba permutacji, gdy na krańcach znajdują się samogłoski, wynosi \(\displaystyle{ 2\cdot4!}\) - samogłoski są dwie, można je zatem ustawić w dwóch dostępnych miejscach na dwa sposoby, natomiast ułożenie liter wewnątrz wyrazu jest dowolne. Oprócz tego należy odjąć przypadki, gdy na krańcach stoi po jednej samogłosce. Dokończ samodzielnie.

2. Zastosuj rozkład dwumianowy.
abobik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 cze 2013, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wro
Podziękował: 1 raz

słowo TRÓJKA i piłki ze zwracaniem

Post autor: abobik »

Do 2:

P(x=3)=1/8
P(x=6)=3/8
P(x=9)=3/8
P(x=12)=1/8 ? dzięki z góry
ODPOWIEDZ