grupa studentow (sprawdzenie + wytlumaczenie)

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
KarolinaSpaniecka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 cze 2013, o 21:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stravne Gory

grupa studentow (sprawdzenie + wytlumaczenie)

Post autor: KarolinaSpaniecka »

Kazdy student w 30 osobowej grupie chodzi przynajmniej na jeden typ zajec. Wiadomo ze 25 studentow uczestniczy w cwiczeniach oraz 17 studentow w wykladach i cwiczeniach. Ilu studentow bierze udzial w wykadach?

Myslalam iz policze \(\displaystyle{ 25-17=8}\) i wtedy zostana mi osoby uczestniczace tylko wykladach.

Ale \(\displaystyle{ 25+8=33}\), wiec przekracza liczbe studentow ogolem.

Co jest nie tak?

Przepraszam rowniez za nazwe tematu, ale nic nie przychodzilo mi lepszego na mysl.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

grupa studentow (sprawdzenie + wytlumaczenie)

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 8+17+x=30}\) (x- tylko w wykładach)
KarolinaSpaniecka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 cze 2013, o 21:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stravne Gory

grupa studentow (sprawdzenie + wytlumaczenie)

Post autor: KarolinaSpaniecka »

Dzieki za szybka odpowiedz.
ODPOWIEDZ