Rekurencja, silnia, ciąg.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
spedeer2007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 5 lut 2013, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nyc
Podziękował: 1 raz

Rekurencja, silnia, ciąg.

Post autor: spedeer2007 »

Proszę o pomoc, mógłby to ktoś rozwiązać?

Kod: Zaznacz cały

zad.1 
Każdy student w grupie 30 osobowej chodzi na co najmniej jeden typ zajęć. Wiemy , że 25 studentów uczestniczy w ćwiczeniach i 17 studentów w wykładach i ćwiczeniach. Ile studentów bierze udział w wykładach?

zad.2 
Na ile sposobów można przeprowadzić eliminacje w turnieju , w którym uczestniczy 30 drużyn?
zad.3
Rozwiąż rekurencję: \(\displaystyle{ a _{} n=5a _{n-1} - 3 a_{n-2} , n \ge 3,}\) gdzie \(\displaystyle{ a _{1}=1, a _{2}=-1}\)

zad.4

Uzasadnij , że funkcja \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{1-3x}}\) dla \(\displaystyle{ \left| x\right|< \frac{1}{3}}\) jest funkcją tworzącą pewnego ciągu. Znaleźć ten ciąg.


Z góry dziękuje!
Ostatnio zmieniony 1 cze 2013, o 23:13 przez spedeer2007, łącznie zmieniany 1 raz.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Rekurencja, silnia, ciąg.

Post autor: bartek118 »

Zadanie 1 - diagram Venna rozwieje wątpliwości.
Zadanie 2 - na czym polegają eliminacje? Nie jest to dla mnie do końca jasne.
Zadanie 3 - typowa rekurencja liniowa - metoda wielomianu charakterystycznego.
Zadanie 4 - rozwiń w szereg geometryczny, współczynniki przy potęgach będą wyrazami tego ciągu
spedeer2007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 5 lut 2013, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nyc
Podziękował: 1 raz

Rekurencja, silnia, ciąg.

Post autor: spedeer2007 »

W drużynie ma być po 2 osoby czyli \(\displaystyle{ {30 \choose 2}}\)
A mógłbyś rozwiązać te 2, 3 i 4 bo z pierwszym sobie poradziłem.
ODPOWIEDZ