funkcja tworzaca-ciag fibonacciego
-
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 20 paź 2012, o 12:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zgierz
- Podziękował: 15 razy
funkcja tworzaca-ciag fibonacciego
Jak juz sobie wyznaczyłam wzor na funkcje F(x) to rozkladam sobie mianownik na czynniki proste,szukam wspolczynnikow i co dalej ? W mojej ksiazce tak szybko to rozpisuja,pomijajac niektore,dla mnie wazne kroki ze nie rozumiem nic.
-
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 20 paź 2012, o 12:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zgierz
- Podziękował: 15 razy
funkcja tworzaca-ciag fibonacciego
Tam jest zapis,że :
\(\displaystyle{ \fGen{F}(x)=\frac{x}{1-x-x^2}.}\) Znowu ja w ksiaze zamiast tego x mam 1,czy jest gdzies blad czy to wynika z jakis innych przeksztalcen ?
\(\displaystyle{ \fGen{F}(x)=\frac{x}{1-x-x^2}.}\) Znowu ja w ksiaze zamiast tego x mam 1,czy jest gdzies blad czy to wynika z jakis innych przeksztalcen ?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
funkcja tworzaca-ciag fibonacciego
Jeśli u Ciebie w książce definiuje się początkowe wyrazy ciągu jako \(\displaystyle{ F_0=0, F_1=1}\), to funkcja tworząca też powinna wyjść tyle co w podanym linku.
Q.
Q.