losowanie proste ze zwracaniem

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
repoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 maja 2010, o 13:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

losowanie proste ze zwracaniem

Post autor: repoka »

Witam, czy da się wyprowadzić prawdopodobieństwa, że:
wylosujemy \(\displaystyle{ j}\)-ty element za \(\displaystyle{ i}\)-tym razem pod warunkiem, że nie został on wybrany już w \(\displaystyle{ i-1}\) ciągnięniach? no bo wiadomo, że ono będzie równe \(\displaystyle{ \frac{1}{N}}\) (bo mamy N-kul.) Da się to jakoś uzasadnić, wyprowadzić ??
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

losowanie proste ze zwracaniem

Post autor: Vardamir »

Trochę zagmatwane to twoje zadanie. Jeśli dobrze rozumiem to chodzi Ci o coś takiego:

Mamy \(\displaystyle{ N}\) ponumerowanych kul. Jakie jest prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ j}\)-tą kulę dopiero w \(\displaystyle{ i}\)-tym kroku?

Zgadza się?
repoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 maja 2010, o 13:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

losowanie proste ze zwracaniem

Post autor: repoka »

Dokładnie tak.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

losowanie proste ze zwracaniem

Post autor: Vardamir »

Zadanie nie jest trudne. Jeśli mamy wylosować konkretną kulę dokładnie w \(\displaystyle{ i}\)-tym kroku to musiało zajść \(\displaystyle{ i-1}\) porażek i jeden sukces. Jakie jest prawdopodobieństwo porażki?
repoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 maja 2010, o 13:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

losowanie proste ze zwracaniem

Post autor: repoka »

Noo \(\displaystyle{ 1-\frac{1}{N}}\) tak?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

losowanie proste ze zwracaniem

Post autor: Vardamir »

Tak, teraz porażka musi zajść z tym prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ i-1}\) razy.
repoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 maja 2010, o 13:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

losowanie proste ze zwracaniem

Post autor: repoka »

no tak czyli \(\displaystyle{ \left( 1-\frac{1}{N} \right) ^{i-1}}\)
I to chodzi tylko o to?
Tak jakoś inaczej się tego porozpisywać nie da?
Ostatnio zmieniony 22 maja 2013, o 22:27 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - skaluj nawiasy.
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

losowanie proste ze zwracaniem

Post autor: Vether »

...a na koniec musisz uwzględnić zajście zdarzenia sprzyjającego.
repoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 maja 2010, o 13:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

losowanie proste ze zwracaniem

Post autor: repoka »

Dziękuje
ODPOWIEDZ