lizba rozwiązań równania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mlemanon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 19 kwie 2013, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

lizba rozwiązań równania

Post autor: mlemanon »

Witam,
Proszę o pomoc w zadaniu
Ile jest rozwiązań równania, gdzie \(\displaystyle{ p_i \in \mathbb{N}}\)
\(\displaystyle{ p_1+...+p_k=n}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

lizba rozwiązań równania

Post autor: yorgin »

Stawiamy \(\displaystyle{ n}\) jedynek koło siebie.

\(\displaystyle{ \underbrace{1 1 1 \ldots 1 1}_{\times n}}\)

Między te jedynki wstawiamy kreski, np

\(\displaystyle{ 1 1 | 1 1 | | 1 | 1}\)

i czytamy

\(\displaystyle{ p_1=2, p_2=2, p_3=0, p_4=1, p_5=1}\)

kresek jest jedna mniej niż zmiennych. Kreski można wstawiać w dowolne miejsce między jedynkami, a także przed pierwszą i poza ostatnią. Kreski można wstawiać wielokrotnie w te same miejsca.

Rozwiązanie to kombinacje z powtórzeniami.
ODPOWIEDZ