Znajdź wzór ciągu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
gutek927
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 21 paź 2012, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 3 razy

Znajdź wzór ciągu

Post autor: gutek927 »

\(\displaystyle{ a _{n+2} = 5a _{n+1} - 6a _{n}

a _{0} = 1

a_{1} = -1}\)


Trzeba znaleźć ogólny wzór \(\displaystyle{ a _{n}.}\) Wyliczyłem kolejne wyrazy ciągu ale nie widać z nich bezpośrednio żadnego wzoru.
miodzio1988

Znajdź wzór ciągu

Post autor: miodzio1988 »

Równanie charakterystyczne
gutek927
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 21 paź 2012, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 3 razy

Znajdź wzór ciągu

Post autor: gutek927 »

Dzięki wielkie wynik wyszedł Próbowałem z początku robić to indukcją ale nie bardzo wychodziło cokolwiek.
ODPOWIEDZ